Zuurdesembrood.
Volledig scherm
PREMIUM
Zuurdesembrood. © Shutterstock

Zuurdesembrood bakken is hipper dan ooit: met deze tips kun je zelf aan de slag

Koken & etenMet al die lekkere foto’s op sociale media van verse broden – en hier en daar een misbaksel – lijkt het alsof er wereldwijd een bakkoorts heerst. Hoe komt het dat het zuurdesembrood zo’n plotse comeback maakt? En hoe begin je eraan? Een desemexpert geeft uitleg.

Het woord ‘moederdesem’ hoorde je je vrienden of collega’s zelden gebruiken. Maar toen kwam corona en sloeg iedereen aan het bakken en aan het desemen – vooral zuurdesembroden bleken populair. ,,Door de bakhype tijdens de lockdown volgde snel een tekort aan gist”, vertelt Karl De Smedt, ook bekend als The Sourdough Librarian op Instagram. Als bakker en desemexpert van Puratos beheert hij een bibliotheek met wel 128 verschillende desems. ,,Mensen kozen ervoor om desembrood te bakken, omdat je daar geen gist voor nodig hebt.”

 1. Imker Pierre is dag en nacht bezig met honing maken: ‘Elke pot smaakt anders, je kunt bijen niet sturen’
  PREMIUM

  Imker Pierre is dag en nacht bezig met honing maken: ‘Elke pot smaakt anders, je kunt bijen niet sturen’

  Veertig kilo honing van één bijenvolk. Het kan. Maar dan moet wel alles kloppen. Geen regen, geen wind en geen temperaturen onder de dertien graden. Daar houden bijen niet van. Imker Pierre de Koning van Honing van De Koning uit Vinkeveen doet er alles aan om het zijn negentig bijenvolken zoveel mogelijk naar de zin te maken. ,,Het zijn net huisdieren. Je bent er elke dag mee bezig.’’

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

 • De happer (8%)
 • De likker (2%)
 • De daklichter (63%)
 • De ontleder (24%)
 • De draaier (3%)
17328 stemmen