Klimaatactivisten springen voor de ogen van koning de Eem in

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion grepen zaterdag het bezoek van de koninklijke familie aan Amersfoort aan voor een protestactie. Zo'n twintig medestanders van de internationale actiegroepering sprongen op het moment waarop de koning en zijn gevolg langsliepen de Eem in.

Volledig scherm
Protestgroep Extinction Rebellion springt ter hoogte van de Koppelpoort de Eem in. © Cees Wouda

‘The oceans are rising, so are we: Welkom in Amersfoort aan Zee!’, stond op een groot spandoek dat door de actievoerders ter hoogte van de spoorbrug aan de kadewand hadden geknoopt. Even na één uur, toen de koninklijke familie vanaf het Plantsoen Noord onder het spoor door richting het Eemplein wandelde, lieten de demonstranten zich met een reddingsvest om hun middel in het water vallen. Wie aan de kant bleef, riep luid de leus die ook op het spandoek staat. 

Enkele leden van de koninklijke familie zwaaiden vriendelijk naar het schouwspel aan de andere oever. Na een paar minuten dobberen haalden al lang en breed klaarstaande agenten de demonstranten via een touwladder weer uit de Eem.  ‘Achterblijvers’ stonden klaar met handdoeken, vesten en warme jassen. Luid joelend en applaudisserend vertrokken de actievoerders en hun toegestroomde gevolg weer in de richting van de Koppelpoort.

De actievoerders kwamen in de ochtend, rond negen uur, per trein aan op station Amersfoort. Daar vertelde woordvoerder Tiem van der Deure een ‘ludieke actie’ te willen gaan voeren. ,,We willen dit moment aangrijpen om aandacht op te eisen voor de klimaatverandering. De politie is op de hoogte, en we hebben een mooi plekje langs de route gekregen. We willen het feestje verder niet verstoren, we houden ons netjes aan de regels.” Leden van de groep zorgden de voorbije weken nog wel voor overlast, vrijdag nog in Amsterdam.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

  1. Speciale beklimming Onze Lieve Vrouwetoren en werkzaamheden aan de Hanzetunnel

    Speciale beklimming Onze Lieve Vrouweto­ren en werkzaamhe­den aan de Hanzetun­nel

    Aan de hand van de spannendste verhalen die zich op en rond de toren hebben afgespeeld, neemt Abe de Verteller kinderen (7+) en hun ouders vandaag mee naar de top van de Onze Lieve Vrouwetoren in Amersfoort. Luister om 11.00 uur hoe in de Middeleeuwen het meisje Margriet een wonderbeeldje vond en hoe er daarna vele wonderen in de stad plaatsvonden en hoe de echte held Leendert Nicasius de toren redde van de brand. Geniet vervolgens van het prachtige uitzicht!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort