Volledig scherm
© AD

Luilakken in Cothen: iéts minder ruig dan vroeger

In Cothen is Koningsdag ’s ochtends vroeg afgetrapt met luilakken. Om 7.00 uur fietsen kinderen door het dorp met lawaaiige fietsen om de bewoners te wekken.

De traditie gaat tientallen jaren terug, maar toen ging het er ruiger aan toe. De jeugd uit het dorp bij Wijk bij Duurstede ronkte midden in de nacht op brommers en crossmotors door het dorp, dronk bier en stichtte soms brandjes. Het hedendaagse luilakken wordt keurig georganiseerd door Oranje Cothen en is voor de jongere kinderen een belevenis. „Jongeren van 16 jaar komen er hun bed niet meer voor uit”, grijnst bestuurslid Patrick van Impelen.

Toeters

Volledig scherm
© AD

De kinderen hebben hun fietsen en skelters versierd en voorzien van metalen blikken aan touwtjes die op het asfalt kletteren. Toeters maken de herrie compleet: in Cothen is Koningsdag begonnen. Zo’n dertig kinderen en ouders fietsen door de stille straten, voorafgegaan door een tractor. „Niet iedereen vindt het leuk, maar het hoort er nu eenmaal bij”, zegt Van Impelen. „En de meeste mensen slapen aan de achterkant van het huis, dus die horen het niet.”

Boze, slaperige gezichten uit de slaapkamerramen blijven uit. Aan het einde van de tocht is er chocolademelk en snoep. Voor de mooist versierde fiets en skelter zijn er kleine prijzen. Het merendeel van de Koningsdagfestiviteiten speelt zich vandaag af op het complex van de lokale voetbalvereniging. Kinderen kunnen zich onder meer vermaken met een groot springkussen en klimtoren en de brandweer biedt ritjes aan in een blusauto.   

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht