Volledig scherm
PREMIUM
Ard Schouten doet met zijn gezin verslag vanaf de vrijmarkt in Vleuten. © Marnix Schmidt

‘Niet alles is te koop, zelfs niet op de vrijmarkt’

De vrijmarkt in een notendop? Je verkoopt de meuk die je de Koningsdag ervoor hebt gekocht. Verslaggever Ard Schouten bericht vanaf zijn kleedje op het Dorpsplein in Vleuten. ,,Mag ik voor vijf euro die Ajax-bal het dorp uit kicken?’’

6.00 uur: Het is ogen wrijven en gapen geblazen in hartje Vleuten. Kanonne, wat is dit vroeg. Maar ja wie niet voor half zeven strategisch een plekje kiest, zit ‘uit de loop’. En dan kun je fluiten naar een goede opbrengst.

Verkopend Vleuten deelt zich op in twee kampen. De mensen die uit hun kofferbak of uit een kraam willen verkopen – kost 15 en 30 euro – kiezen positie aan de randen van het plein, de rest strijkt neer tussen afgemeten rood-witte linten.

Droomplek

7.15 uur: Shit, vette teleurstelling: we ‘liggen’ prima met ons verkoopkleedje. Cd’s, dvd’s, jurkjes, boeken over paarden en voetbal zijn uitgestald. Oude potjes, en speelgoed, véél speelgoed, idem dito. Maar onze droomplek om de hoek blijkt bezet. Daar wilden we een ‘filiaal’ openen waar onze meiden – Björk Belle (11) en Jette Jolie (8) – een sportcircuit organiseren. Voor 50 cent kunnen kinderen in tonnen mikken met een voetbal, hun basketbalkunsten vertonen of fitnessoefeningen doen.

We pikken schoorvoetend een plek naast het oude gemeentehuis in. Mag officieel niet daar, maar hé het Oranje-Comitélid dat deze twee enthousiaste sportonderneemsters weg durft te sturen moet van hele goede huize komen.

  1. Eerst was er schaamte, maar nu vlogt de Bunnikse Bijstandboy over zijn depressies en ‘onze belastingcenten’
    PREMIUM
    VIDEO

    Eerst was er schaamte, maar nu vlogt de Bunnikse Bijstand­boy over zijn depressies en ‘onze belasting­cen­ten’

    Waar hij zich eerder schaamde voor zijn situatie, is het nu zijn handelsmerk: Ivo Jager (30), ofwel ‘Bijstandboy’, deelt via YouTube zijn leven, dat in het teken staat van zijn mentale gezondheid, de bijstand en... Bunnik. „Mensen die door mentale klachten in de bijstand zitten zijn niet gerepresenteerd in het straatbeeld en daar wil ik verandering in brengen.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht