Volledig scherm
Opbrengst van dit openbare toilet in Utrecht gaat tijdens Koningsdag 2018 naar Stichting Kalinga © Wies van der Heyden

Plassen voor het goede doel tijdens de vrijmarkt

Beetje vervelend soms, moeten betalen om naar het toilet te gaan. Maar op de Utrechtse vrijmarkt gaan de verzamelde muntjes naar het goede doel: onder meer schoolmaaltijden voor kinderen in de Filipijnen.

In het vrijmarktgebied in de binnenstad van Utrecht staan dit jaar acht openbare toiletten voor mannen en vrouwen. Een bezoek aan deze toiletwagens kost 50 cent per bezoek. Niet gratis plassen dus, maar de prijs heeft een goede reden, vertelt Jacqueline Rabius, woordvoerder van de gemeente Utrecht. „De opbrengst gaat naar goede doelen. Elk openbaar toilet heeft een ander goed doel aan zich verbonden, bijvoorbeeld de Hartstichting of Stichting Kalinga.”

Vuilnisbelt

„Van 1 keer plassen kunnen wij vier kinderen een schoolmaaltijd geven”, vertelt Janneke Heinen. Zij is vrijwilliger bij Stichting Kalinga en vandaag ook toiletjuffrouw. Stichting Kalinga zet zich in voor kinderen en hun families die moeten leven van de Payatas-vuilnisbelt aan de rand van Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen. Janneke's wc is een van de duurdere in de binnenstad, de prijs is verhoogd naar 1 euro. „Het is hartstikke druk, dus wij vonden dat we wel meer geld konden vragen. En wij maken elk kwartier de toiletten schoon, dus je hoeft bij ons niet met je billen boven de bril te hangen. Je krijgt wel waar voor je geld.” 

Quote

Wij maken elk kwartier de toiletten schoon, dus je hoeft bij ons niet met je billen boven de bril te hangen

Toiletjuffrouw Janneke Heinen

Mannen hoeven niet perse te betalen voor een kleine boodschap, zij kunnen ook gratis plassen bij een van de plaskruizen in de binnenstad. Maar Janneke roept deze mannen op om toch naar haar openbare toilet te komen. Want: „Je kunt plassen voor jezelf, maar je kunt ook plassen voor een ander.”

Op onderstaande kaart is te zien waar in de binnenstad de openbare toiletten staan.

Volledig scherm
© Gemeente Utrecht

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht