Volledig scherm
Blijdschap op de Vrijmarkt, donderdagavond in de Predikherenstraat. © Foto Ruud Voest

Utrecht kleurt oranje, stad verwacht 300.000 bezoekers

Utrecht kleurt oranje, de snuisterijen zijn van zolder gehaald en standjes en podia zijn opgebouwd. De stad is klaar voor de vele bezoekers.

Op de Utrechtse vrijmarkt heerste donderdag al een gezellige sfeer en de verkoop van de meest uiteenlopende spullen verliep prima. ,,Wat betreft duurzaamheid scoren we goed'', zei een woordvoerster van de gemeente. Ze constateert dat de te koop aangeboden waar heel vaak een nieuwe bestemming vindt. Als het weer ook vrijdag niet al te slecht wordt, worden er donderdag en vrijdag in totaal zo'n 300.000 mensen verwacht in Utrecht. Evenveel als vorig jaar.

De vrijmarkt begon officieel om 18.00 uur, maar de echte diehards stonden er al uren van tevoren. Door middel van stoepkrijt en zelfgemaakte borden werd een groot deel van de vrijmarkt bezet gehouden.

Karin en Rosan van der Geugten en Kasper van den Hoed houden al sinds vanochtend een plek op de hoek van de Waterstraat bezet. ,,We waren bang dat deze plek anders zou worden ingenomen. Vorig jaar stonden we voor het eerst op de vrijmarkt, maar niet op deze hoek. Dit jaar moest het echt deze plek worden'', aldus het drietal.

Volledig scherm
Deze bezoekers houden de hoek van de Waterstraat alvast bezet. © Indra Jager
Volledig scherm
De vrijmarkt is traditioneel al voor Koningsdag begonnen. © ANP

Geen rotzooi

Volledig scherm
Sjon en Ton zijn er helemaal klaar voor. © Indra Jager

Ook Sjon en Ton uit Woerden zijn er al helemaal klaar voor. Het duo staat voor het vierde jaar op rij op de vrijmarkt, dit keer in de Jan Meijenstraat. Ze hebben drie tafels neergezet en verkopen morgen van alles: van grammofoonplaten van Elvis en ABBA tot speelgoed. De meeste spullen komen van vrienden en bekenden. ,,Daar neem ik vaak spullen van over, bijvoorbeeld als ze gaan verhuizen. We verkopen geen rotzooi, het moet wel goed zijn'', zegt Sjon.

Volledig scherm
Greet Korverzee (links) en haar familie. © Indra Jager

Greet Korverzee heeft een plekje bemachtigd in de Oranjestraat, die inderdaad oranje begint te kleuren. Ze zit hier ieder jaar, altijd met een grote groep. De hele familie doet enthousiast mee en verzamelt spullen om te verkopen. ,,Dit is een echte ontmoetingsplek'', vertelt Korverzee. ,,De sfeer in deze buurt is leuk. Het is hier heel huiselijk.''

Vrolijk

Volledig scherm
© Indra Jager

Gerrie Droomers is geen grote fan van het kopen van spullen op de vrijmarkt, maar verkopen vindt ze fantastisch. ,,Ik zou er zelf nooit overheen lopen, want dat is niet mijn ding. Maar bij een kraampje staan vind ik hartstikke leuk door de sfeer. Je wordt er echt vrolijk van.''

Droomers staat samen met Wendy van Soest op de markt. ,,Ik sta hier nu zes jaar'', vertelt ze. ,,Op de vrijmarkt staan is hartstikke leuk, ook als het regent. Al heb ik hier ook wel eens in mijn korte broek gestaan. Mensen willen vaak 's middags al dingen kopen, maar die moeten we dan wegsturen omdat je niets mag verkopen voor 18.00 uur. Vaak komen ze dan 's avonds weer terug.''

Marianne Oldenkamp staat ieder jaar op de vrijmarkt. Dit doet ze om 'centjes' te verdienen. Ze komt aan spullen omdat ze die krijgt óf omdat ze die vindt. Hoewel het officieel nog niet mag, heeft ze toch al een aantal spullen verkocht. 

Volledig scherm
© ANP

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht