Volledig scherm
Seline en Senne staan met een spel op de kindervrijmarkt. Iedereen die een wortel weet te vangen mag iets uitzoeken uit de doos met ‘oude spulletjes’. © Angeliek de Jonge

Wortels vangen, sieraden kopen en snoepjes grabbelen in Park Lepelenburg

Kinderen hebben vandaag Park Lepelenburg veroverd. Tijdens de kindervrijmarkt stond het vol met kraampjes van kinderen die iets hebben gebakken, gemaakt, een spelletje hebben bedacht of van hun oude spulletjes af willen.

„Ik moet bekennen dat dit hele mooie bandjes zijn”, zegt een klant die voor het kraampje van Otta (10), Anna (10) en Philine (‘bijna 10’) staat. Zij verkopen zelfgemaakte armbanden. „Ik heb ze gemaakt met mijn broer”, zegt Philine trots. „Otta en Anna hebben geholpen.”

De bandjes bestaan uit verschillende knopen die Philine heeft geleerd van het internet. Ze heeft meer dan zeventig armbandjes gemaakt. „Het was heel veel werk om ze allemaal te maken. Maar we hebben er wel al heel veel verkocht. De oranje armbandjes zijn zelfs al uitverkocht.”

Kop-van-jut

‘Ding, ding ding’, klinkt het over het grasveld. De 12-jarige Annabel sloeg met de hamer het gewichtje van de kop-van-jut helemaal omhoog tegen de bel aan. Twaalf jaar en al zo sterk, doet zij soms aan bodybuilding? „Nee”, giechelt ze. „Ik speel gewoon hockey.” 

Ze loopt weer terug naar haar eigen kraampje. Vanochtend lag daar nog allemaal zelfgemaakt eten, maar dat is uitverkocht. „Ik schmink nog wel mensen. Ze kunnen dan gewoon zeggen wat ze willen en dan probeer ik dat te maken. Ik heb vandaag een vlinder en een leeuw geschminkt.”

Op haar kleedje liggen nog een aantal Barbie dvd’s en een Barbiepop. „Ik heb vroeger heel veel met Barbies gespeeld. Maar ze lagen nu al heel lang in de kast. Ik dacht steeds: ik bewaar ze nog even, omdat ik er vroeger zoveel mee had gespeeld. Maar ik keek niet eens meer naar ze, nu verkoop ik ze daarom maar.”

Vader

Seline (11) en Senne (12) staan achter een kartonnen lijst waar wortels in hangen. Het is een spelletje. De wortels vallen om de beurt naar beneden en de deelnemers moeten deze proberen te vangen met een netje. Zonder dat ze weten welke wortel gaat vallen. 

Hun vader heeft het spelletje bedacht, gebaseerd op een bestaand spel, en zus Isabo (13) heeft de tekening van Willem Alexander en Maxima op het bord getekend. „Het gaat heel goed vandaag”, zegt Seline. „Er komen veel mensen op af.„ Maar het spel is wel lastig, vindt Senne. ,„Vanochtend hadden wij zelf ook het spelletje gedaan. Ik heb toen maar één wortel gevangen. Maar Seline maakte het ook heel moeilijk, want zij liet twee wortels tegelijk vallen.”

Springtouw

Wie de wortels vangt, mag iets pakken uit de bak met ‘oude spulletjes’. Niniek (7) heeft de smaak te pakken, zij heeft al twee keer gewonnen: een springtouw en glitter-lipgloss. „De spelletjes spelen vond ik het leukst vandaag. Ik had al eerder een ander spelletje gespeeld met mijn zus, maar toen had zij gewonnen.” 

In haar tas heeft Niniek een sieradenrekje en een ‘Wie ben ik’-spel. Die kocht ze van de drie euro die ze vanochtend van haar vader had gekregen. „Uit mijn spaarpot wilde ik geen geld halen want ik spaar voor heelys. Dat zijn schoenen met wieltjes eronder.”

Sybrand (8), Luuk (11) en Tristan (9) graaien snoepjes uit de grabbelton van Tijn (9). Voor Tristan nog een moeilijke opgave: hij heeft zijn armen vol met knuffels. ,,Het zijn vier, nee vijf knuffels. Dit zijn mijn favoriete karakters uit Winnie de Pooh.” Is hij fan van Winnie de Pooh? ,,Nee”, lacht hij. ,,Ik vind het heel saai. Maar de knuffels zien er grappig uit. Ook zijn broer en vriend hebben knuffels ingeslagen: Happy, een dwerg uit Sneeuwwitje, ‘want hij ziet er leuk uit’ en Iggle Piggle, van de gelijknamige tv-serie, zijn de buit van vandaag.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht