Volledig scherm
© ap

Hoe voorspelbaar was de aardbeving in Italië?

Terwijl de tragedie in Italië zich verder ontwikkelt, werpt de geschiedenis van de Centraal-Italiaanse regio een belangrijke vraag op: was deze aardbeving te voorspellen? Een moeilijk vraagstuk, zegt aardbevingsgeoloog Manuel Sintubin tegen De Morgen. ,,Het risico kun je berekenen, het precieze tijdstip onmogelijk. Dat is nu eenmaal de realiteit."

Quote

Deze zware gevolgen zijn te vermijden

Aardbevingsgeoloog Manuel Sintubin
Volledig scherm
Manuel Sintubin. © KUL

Met de aardbeving in L'Aquila van 2009 nog vers in het geheugen, speelt zich momenteel 100 km ten noorden van de stad een gelijkaardig scenario af. De situatie in de Apennijnen in Centraal-Italië is volgens aardbevingsgeoloog Manuel Sintubin van de Universiteit in Leuven tektonisch gezien heel complex.

,,Er zijn veel actieve breuken in de aardkorst, die voor een hoge seismologische activiteit zorgen. Dat zie je ook in de landschappen, die geboetseerd zijn door die actieve breuken."

Het is echter niet de enige reden waarom de regio zo kwetsbaar blijkt voor aardbevingen. ,,Het gebied herbergt heel wat oude, middeleeuwse stadjes. De gebouwen zijn er vaak niet aardbevingsbestendig en dat zorgt voor problemen bij aardbevingen van deze magnitude.''

Sintubin vervolgt: ,,De beperkte schade na de gelijkaardige aardbeving in Californië van 2014, waar wél op een aardbevingsbestendige manier wordt gebouwd, toont aan dat deze zware gevolgen te vermijden zijn."

Volledig scherm
Een frappant beeld na de aardbeving in Taiwan eerder dit jaar. In de muren zitten olievaten verwerkt om de kosten te drukken. © AP

Aardbevingscode
De enorme schade in Italië is volgens Sintubin het gevolg van bouwgroepen die de opgelegde 'aardbevingscode' aan hun laars lappen. ,,In Italië is er een zeer strikte aardbevingscode, maar corrupte bouwgroepen en aannemers houden zich daar vaak niet aan. Ze besparen bijvoorbeeld op de kwaliteit van het beton. Dan is het dweilen met de kraan open natuurlijk.''

In L'Aquila zag je volgens Sintubin dat nieuwbouwwijken evengoed tegen de grond gingen. In die Italiaanse stad vielen meer dan 300 doden bij een aardbeving in 2009.

,,Een recente aardbeving in Taiwan toont trouwens aan dat dit een wereldwijd probleem is in aardbevingszones. Bouwgroepen bouwen zo lucratief mogelijk en houden hun fingers crossed dat er geen aardbeving komt, want dan ziet niemand het."

Volledig scherm
De aardbeving in Centraal-Italië trof ondermeer het stadje Pescara del Tronto, dat volledig in puin ligt. © Getty Images

Voorspelbaar
Hoe voorspelbaar was deze ramp dan? ,,Het tijdstip van zo'n aardbeving kun je onmogelijk voorspellen, maar het risico is wel te berekenen." Het is zaak om de breuken in de aardkorst te zoeken waar al lang geen activiteit was. ,,Daar ligt energie opgeslagen en stijgt de kans op een zware aardbeving", aldus Sintubin.