Volledig scherm
Burgemeester Jaap Paans wil dat grondig uitgezocht wordt welke stof de enorme stank in Alblasserdam veroorzaakte. © Peter Stam/Cees van der Wal

Onderzoek naar Alblasserdamse stank nog niet afgerond

De exacte oorzaak van de stankgolf, die zaterdag 11 februari vanuit Alblasserdam over het land woei, blijft voorlopig nog een raadsel. De gemeente had gehoopt vandaag uitsluitsel van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) te krijgen.

Eerder werd al bekend dat de lading van een tankwagen sterk oververhit was geraakt, waardoor thiolen waren ontsnapt. Dat zijn varianten op alcohol, waarin het element zuurstof vervangen is door zwavel. ILT doet nog onderzoek naar de exacte samenstelling van de stof die vrijgekomen is. Door de oververhitting is die echter zo complex van samenstelling, dat het onderzoek meer tijd neemt dan verwacht.

Omwonenden lieten tijdens een informatieavond twee weken geleden al weten dat ze dolgraag willen weten wat nu precies het spulletje was, waardoor ze een dag lang ramen en deuren gesloten moesten houden en waarover  tot uit Twente klachten kwamen. Zij moesten het doen met de enkele mededeling dat er ondanks de enorme stank geen gevaar voor de gezondheid was. 

Toetsen

Burgemeester Jaap Paans zei daarop toe dat  tot op de bodem uitgezocht wordt hoe de vork in de steel zit: ,,We gaan het uitzoeken, duiden en toetsen; Klopt de analyse met hoe het op papier staat en wat werd waargenomen op de dag van het incident.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Prima als de maximale snelheid op de N3 wordt verlaagd naar 80

  • Mee eens (53%)
  • Niet mee eens (47%)
2253 stemmen