Volledig scherm
PREMIUM
De ambasadeur van Israel Noar Gilon reikt een certificaat en medaille uit aan Wil Vernet - van Elk, de dochter van de Woerdense verzetsheld Jan van Elk. © Marnix Schmidt

Postuum Israëlisch eerbetoon aan heldhaftig Woerdense echtpaar Jan en Marie van Elk-Spruit

Bijna 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is vandaag postuum het Woerdense echtpaar Jan en Hendrika Maria van Elk-Spruit onderscheiden. Dochter Wil van Elk kreeg uit handen van de Israëlische ambassadeur de hoge onderscheiding uitgereikt; de Yad Vashem. 

Wil van Elk was nog jong toen zij het bericht kreeg dat haar vader Jan nooit meer zou terugkomen uit het concentratiekamp Dachau. Wanneer zij precies die onheilstijding te horen kreeg, weet zij niet meer. Wel herinnert zij zich dat haar vaders trouwring bij z’n spulletjes zat die terug werden gegeven. Haar neef Bert van Elk zegt dat echtgenote Marie, die de oorlog heeft overleefd, na de oorlog de gemeente Woerden verweet weinig naar hen te hebben omgekeken. ,,Er bestond net na de oorlog meer aandacht voor de collaborateurs dan voor de slachtoffers, vonden zij’’, zegt Bert van Elk.

In samenwerking met indebuurt Woerden