Volledig scherm
PREMIUM
. © AD/Guus Schoonewille - Fotomontage MV

De opmerkelijke wederopstanding van de IJsselsteinse oliebollenkoning Brokking in Shanghai

Ambachtelijk brood, appelbeignets, frikadellenbroodjes, oliebollen; de IJsselsteinse bakker Jeroen Brokking, bekend als winnaar van de AD-oliebollentest, verkoopt ze sinds kort in Shanghai. Nederlanders in de Chinese stad zijn verheugd, maar oud-werknemers van de bakker in Nederland fronzen hun wenkbrauwen.

‘Amsterdam', prijkt er in lichtgevende, rode letters op de muur van de zaak ‘Brokking Dutch Bakery', aan de Zhongshan-Southroad 505, even om de hoek bij de Huangpu rivier in hartje Shanghai. Je eet hier tussen schilderingen à la Rembrandt ambachtelijk Nederlands brood, speculaas, Hollandse salade en snacks als bitterballen, kaassoufflés en ballen gehakt. Bijna alle producten kregen een Chinese naam- op de uitsmijter, kibbeling en het saucijzenbroodje na.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht