Volledig scherm
PREMIUM
Gevangenismedewerkers Alex (links) en Maurice bij schermen in de PI Nieuwegein, waar beelden van beveiligingscamera's continu worden bekeken. © Angeliek de Jonge

Een kijkje achter de schermen in de Nieuwegeinse gevangenis

ReportageNog niet eens zo heel lang geleden kende de gevangenis in Nieuwegein een vacaturestop. Nu is bij de Penitentiaire Inrichting aan de Liesbosch plek voor vele tientallen nieuwe medewerkers. De ervaren beveiligers Alex (51) en Maurice (48) weten als geen ander wat nieuwe collega’s te wachten staat. Ze geven een inkijk achter deuren die normaal strikt gesloten blijven.

Boven de deur bij de ingang prijkt een opvallend vrolijk bord. ‘Welkom thuis’ staat te lezen op de plek die alle 420 gedetineerden die hier momenteel vastzitten gepasseerd hebben. En bij die entree is meer opvallends. Een blik naar links in de gang toont direct een kamer vol kleurrijke sjaals van voetbalclubs uit heel Europa. Verder valt een grote kooi op met daarop de naam ‘Patrickje’. ,,Achtergelaten op de parkeerplaats”, weet beveiliger Alex, wijzend op de kanariepiet die van stok naar stok hipt.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht