Volledig scherm
PREMIUM
Jim Holterhuës, hoofdredacteur van voetbaltijdschrift Staantribune op de tribune bij Elinkwijk. © Marco Magielse

Utrechter Jim Holterhuës maakt Staantribune, hét magazine over voetbalcultuur

Een magazine over voetbalcultuur was er nog niet. Daarom maakte Utrechter Jim Holterhuës er zelf één. Vijf jaar later is Staantribune meer dan een blad voor voetballiefhebbers. ,,Wij hebben een wereldprestatie geleverd.”

,,Ik vind voetbal hartstikke leuk en raak vooral gefascineerd door alle randzaken. Dus niet de wedstrijd zelf, maar alles daaromheen, zoals de shirts, de supporters en de stadions. In de voetbalbladen las ik daar bijna niets over. Ik miste een magazine waar het draaide om de liefde voor voetbal, zoals die er wel waren in andere grote voetballanden”, zegt Jim Holterhuës (43), die in Rotterdam werd geboren maar na zijn studie journalistiek in Utrecht bleef wonen.

Een discussie op Twitter in mei 2014 bracht daar verandering in. Holterhuës nodigde de deelnemers aan de discussie uit voor een bijeenkomst in café Engelenburgh, de bruine kroeg van voormalig profvoetballer Joop van Maurik. Op 4 december 2014 verscheen het allereerste (digitale) nummer van Staantribune. Het zogeheten nulnummer was in no-time uitverkocht. ,,Met Staantribune willen wij laten zien dat voetbal meer is dan alleen de negentig minuten binnen de witte lijnen. Verhalen over vervallen stadions met tribunes vol onkruid, over bijzondere spelers of momenten uit een grijs verleden of over voetbalfetisjisten die in alle uithoeken van de wereld wedstrijden bezoeken. Fotografie en stijlvolle vormgeving spelen een belangrijke rol in ons blad”, legt Holterhuës uit.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht