Volledig scherm
PREMIUM
Doenja Hertog draagt tijdens haar nachtdienst in het UMC de blauwe bril, als ze klaar is gaat de oranje bril op © Foto Ruud Voest

Wakker blijven tijdens je nachtdienst? Deze Utrechtse arts-assistenten bedachten een slim foefje

Werken als de rest van het land slaapt of slapen terwijl iedereen wakker is; voor wie nachtdiensten draait is het soms moeilijk wakker te blijven op het juiste moment. In het UMC Utrecht loopt een proef met een bril met LED-verlichting, wat misschien wel dé oplossing is om makkelijker je ritme om te draaien.

Quote

Als ik even een dip heb, greep ik voorheen naar koffie of chocola. Nu zet ik die bril op. Een stuk gezonder.

Doenja Hertogs

Ze heeft net de tweede nacht van zeven nachtdiensten op rij achter de rug. Doenja Hertog (34) is arts in opleiding tot specialist (AIOS): ze specialiseert zich om internist te worden. Dit betekent dat ze regelmatig nachtdiensten draait, in haar geval van 22.00 uur ’s avonds tot 09.00 uur in de volgende morgen. „Nachtdiensten zijn pittig, maar ze moeten gedaan worden. Ik vind het leuke diensten, maar ik moet er altijd weer even aan wennen. De eerste nachten kan het lastig zijn om wakker te blijven als het rustig is en je je om een uur of vier ’s nachts bezighoudt met bijvoorbeeld administratie.” 

En daarom heeft de vrolijk gekleurde LED-bril zijn entree gemaakt in het UMC Utrecht. Het zijn er twee: de ene bril is blauw, de andere oranje. „De blauwe bril draag ik voor m’n dienst begint, ongeveer een half uur lang”, vertelt Doenja. „Het blauwe licht dat in de bril zit, zit ook in gewoon daglicht en in bijvoorbeeld je mobiele telefoon. Dit licht remt het hormoon melatonine, dat er normaal gesproken voor zorgt dat je moe wordt als het donker begint te worden.” Tijdens haar nachtdienst zet Doenja de bril nog één of twee keer op. „Als ik even een dip heb, wat je soms hebt tijdens een rustige nacht. Voorheen greep ik dan naar koffie of chocola, nu zet ik die bril op. Een stuk gezonder.” 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht