The Harpurs in 1965: v.l.nr. Leo, Hans Smits, Robbie Grötzinger, Jan Spruit en (onder) Hans Lenders met een blonde fan.
Volledig scherm
PREMIUM
The Harpurs in 1965: v.l.nr. Leo, Hans Smits, Robbie Grötzinger, Jan Spruit en (onder) Hans Lenders met een blonde fan. © Privéfoto

Jeugdbendes knokten uit verveling, óf om meisjes

Lieve RachelLeo van der Velde schrijft wekelijks een brief aan kleindochter Rachel (8) waarin hij haar vertelt over het Den Haag van toen. Deze week: Jeugdbendes. 

Op BBC Two heb ik hem laatst nog gezien. De klassieker West Side Story. Ik weet zeker dat jij het dansen in die film ouderwets zult vinden. Dát was in Den Haag trouwens de tijd van de jeugdbendes, die door jou – zestig jaar later – boeven zouden worden genoemd. Jongeren, tussen de 14 en 19, werden in 1963 geïnspireerd door deze film die in bioscopen als Metropole Tuschinski en Odeon draaide. 

Overal in de stad werd gevochten. Zonder mobieltjes of bedreigingen via sociale media lieten bendeleiders, via schoolgenoten, aan een andere bende weten waar en wanneer er werd geknokt. Mijn vrienden en ik besloten ook een bende te beginnen. Robbie Grötzinger (16) werd bendeleider van The Harpurs. Dat bleef hij niet lang. Toen Rob verkering kreeg met Lizzy kreeg hij andere interesses. Omdat ik een baseballjack, groen met witte mouwen, met achterop de naam Harpurs, droeg, werd ik zijn opvolger. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Leo van der Velde en kleindochter Rachel.
Volledig scherm
Leo van der Velde en kleindochter Rachel. © Frank Jansen

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag