Volledig scherm
© ANP

Lili en Howick zijn weer terecht

Na drie dagen te zijn ondergedoken, hebben de in Nederland opgegroeide Armeense asielkinderen Lili (12) en Howick (13) zich vandaag bij de autoriteiten gemeld.

Quote

Lili en Howick konden de afgelopen dagen eindelijk weer onbezorgd buiten spelen

Britt Borghaerts, kinderrechtenactivist

Dat bevestigt de voogdij-instelling Nidos. Zij zal zich nu ontfermen over de kinderen, aldus Nidos-woordvoerder Esther Faber. Volgens kinderrechtenactivist Britt Borghaerts, die nauw contact heeft met moeder Armina Hambartsjumian, zijn de kinderen terug bij hun pleeggezin. Zaterdag werden zij in opdracht van moeder Armina ondergebracht op een veilige plek. Een gezin met kinderen waar Lili en Howick zich volgens Borghaerts op hun gemak voelen.

Het was volgens Borghaerts de bedoeling van de moeder ‘om de kinderen een paar dagen op adem te laten komen, omdat de stress voor de naderende uitzetting hen teveel werd’. Maar tijdens de onderhandelingen met Nidos en de Dienst Terugkeer & Vertrek heeft de moeder besloten de locatie van de kinderen toch bekend te maken.

Detentiecentrum

DT&V en Nidos zouden volgens Borghaerts hebben gedreigd de kinderen in een detentiecentrum te stoppen als Lili en Howick door de autoriteiten werden gevonden. ,,Het Nidos wilde toezicht blijven houden en drong bij Armina aan om de verblijfplaats van de kinderen bekend te maken. Er was een medewerker van het Nidos in Jerevan die urenlang bij haar heeft gezeten. Moeder Armina werd verscheurd tussen wat ze voor haar kinderen wil en wat er van haar werd gevraagd. Lili en Howick konden de afgelopen dagen eindelijk weer onbezorgd buiten spelen en hoefde niet bang te zijn dat er ieder moment iemand aan de deur stond die hen op kwam halen. De poging van Armina om de kinderen een paar dagen rust te gunnen is niet gelukt.”

Het Nidos kan verder niet inhoudelijk reageren op de kwestie.

Ondergedoken

Moeder Armina schreef gisteren in een brief aan deze krant dat ze in paniek raakte toen ze via neuroloog Erik Scherder hoorde dat haar kinderen posttraumatische stresssyndroom (PTSS) hebben en dat de kans op herstel volgens Scherder in Armenië klein is. ,,De afgelopen dagen is de spanning voor Lili en Howick te groot. De stress is zo groot, dat ik bang ben dat mijn kinderen instorten als dit zo doorgaat. In Armenië zullen zij nog meer stress krijgen. Ik kan hier niet voor hen zorgen en hier is geen goede hulp voor traumaverwerking. Ik kan hun verdriet en angst niet meer aanzien. Het is mijn taak als moeder om Howick en Lili te beschermen,” schreef de 37-jarige moeder. Een jaar geleden werd ze in haar eentje teruggestuurd naar Armenië, omdat de kinderen toen ook zaten ondergedoken.

Volgens Borghaerts staat de uitzetting nog altijd gepland voor aanstaande zaterdag. ,,Er slaapt vanavond iemand van het Nidos bij de kinderen. Morgen wordt er gekeken naar waar de kinderen heen gaan, maar hoogstwaarschijnlijk naar een bewaakte plek.”

Doodsbang

Vorige week schreven broer en zus via deze krant een brief aan premier Mark Rutte, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers en de koning en koningin, waarin ze smeken om hen niet naar een weeshuis te sturen. Ook schreven zij ‘doodsbang te zijn’. De Raad van State oordeelde vorige maand dat Harbers de asielaanvraag van de kinderen terecht heeft afgewezen omdat Armenië een veilig land is. Lili en Howick wonen tien jaar in Nederland. Moeder Armina ontving verschillende afwijzingen op haar asielaanvraag. De rechtbank oordeelde eerder dat de ­Rus­sische nationaliteit waarmee ze een asielprocedure startte, niet juist is.

Dagelijks het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in op de nieuwsbrief!