Volledig scherm
Leden van kinderrechtenorganisatie Defence for Children voerden afgelopen week in Den Haag actie tegen de uitzetting van Howick en Lili. © ANP

Vierhonderd andere Lili's en Howicks, mogen zij óók blijven?

De ‘nieuwe Lili en Howick’ staan al klaar. Tieners Mohamad, Mehdi en Sadjad wonen sinds acht jaar in Nederland en dreigen woensdag met hun ouders te worden uitgezet naar Afghanistan. ,,De regeringspartijen moeten nu kleur bekennen.”

Volledig scherm
martin vegter Jurist kinderrechten & migratie bij Defence for Children. © privé

Afgelopen vrijdag kreeg kinderrechtenorganisatie Defence for Children een telefoontje van een jongen die al acht jaar in Nederland woont. Hij zit op dit moment vast in Zeist en wordt woensdag uitgezet naar Afghanistan, met zijn gezin. Uit berichten van mensen rond het gezin blijkt dat het gaat om de broertjes Mohamad, Mehdi en Sadjad en hun ouders.

,,De details van deze zaak kennen we nog niet”, zegt Martin Vegter van Defence for Children. ,,Maar feit is dat Afghanistan een onveilig land is. Daar is geen twijfel over. Het is zaak om kinderen te beschermen tegen dit soort gevaar.”

'Geworteld in Nederland'

Volledig scherm
De Armeense tieners Lili en Howick mogen blijven. © Angeliek de Jonge

Nederland telt zo'n vierhonderd kinderen wier lot, net als Lili en Howick, afhangt van de discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris. Kinderen die meer dan vijf jaar in Nederland wonen en voor wie het uiterst onzeker is of zij hier mogen blijven. ,,Allemaal kinderen die hier zijn geworteld en van wie het zeker is dat je ze beschadigt als je ze uitzet”, zegt Vegter. 

Om die reden dringen organisaties al lange tijd aan op een ruimer kinderpardon. Voor de kinderen zijn al meer dan 100.000 handtekeningen verzameld. Ook voor deze kinderen dreigt een slepende procedure, met alle stress van dien, waarschuwen de ondertekenaars van de petitie 'Ze zijn al thuis'.

,,We hebben goede hoop dat daar de komende week beweging in komt”, zegt Jurjen van den Bergh van stichting De Goede Zaak, die campagne voert voor het kinderpardon. ,,D66-leider Alexander Pechtold roept het kabinet nu openlijk op lessen te trekken uit de zaak van Lili en Howick, net als de ChristenUnie.”

Overleg

Woensdag staat in de Tweede Kamer met staatssecretaris Mark Harbers een overleg gepland over het asielbeleid. ,,Dit is het moment waarop de regeringspartijen kleur moeten bekennen”, zegt Van den Bergh. ,,Wij gaan ervoor pleiten om voorgoed van deze Lili en Howick-achtige toestanden af te komen.”

Of de vierhonderd kinderen in aanmerking komen voor een ruimer kinderpardon hangt af van de houding van regeringspartijen VVD en CDA. In het regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is de afspraak gemaakt dat de bestaande kinderpardonregeling niet wordt veranderd. De grote wens van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind, voor een ruimer kinderpardon, werd tijdens de formatie niet gehonoreerd.

Vooral binnen de VVD is fel verzet tegen het versoepelen van de regeling. Die partij wil niet dat ouders worden ‘beloond’ voor het moedwillig traineren en rekken van de asielprocedure, waardoor hun kinderen in Nederland mogen blijven. 

Lees alles over de zaak-Lili & Howick in ons dossier