Volledig scherm
PREMIUM
Els Leijs zoekt niet alleen naar onbekende vaders en donors, maar ook naar de ouders van bevrijdingskinderen. Soms is dat een kwestie van de mogelijkheden doorstrepen. © Marlies Wessels

Bijna 75 jaar na WOII: op zoek naar de Canadees van (oma) Trees

Tientallen kinderen en kleinkinderen hopen bijna 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog alsnog hun biologische vader of opa te vinden; Canadees of Duitser, dat maakt de nazaten niet uit. Familiedetective Els Leijs (66) zet zich voor hen in.

In de onstuimige zomer van 1945 klommen Nederlandse meisjes op tanks vol Canadese bevrijders. Stoere, geüniformeerde mannen brachten na vijf benauwende oorlogsjaren vrijheid, chocola, sigaretten en hun lichamen. ‘Trees heeft een Canadees. Samen in de jeep en dan vol gas’, zong Albert de Booy erover in een legendarisch liedje.

Een straat verderop liepen vrouwen met een bord om hun nek: ‘moffenhoer’. Hun hoofden kaalgeschoren, hun gezichten bespuugd. Ook zij vielen in de oorlog voor een stoere, geüniformeerde man. Met wie zij soms lange liefdesrelaties hadden. Alleen vocht die soldaat aan de verkeerde kant van de geschiedenis.