Volledig scherm
PREMIUM
© Joost Hoving

Deze 7 jonge chef-koks gaan het helemaal maken (zeggen de kenners)

Michelin verdeelt over precies een maand zijn sterren over Nederland. Ongetwijfeld gaan ze naar ervaren topkoks. Op wie letten de kenners in het vak nog meer? Nou, op deze zeven chefs.

Chef-kok: Jan Smink (30)

Volledig scherm
© Joost Hoving

Restaurant: Smink, Wolvega
Menu: vier tot tien gangen, vanaf 50 euro
Getipt door: Jonnie Boer van sterrenrestaurant De Librije. ,,Jan heeft een heel goede smaak. Hij is een enthousiaste, creatieve en collegiale jongen.”

Jan Smink doet het graag anders. Daarom staan in zijn - in september geopende - restaurant twee 3D-foodprinters. De Fries creëert er oogstrelende vormen mee, zoals een zeshoekige honingraat gemaakt van de crème van sjalot en gekookte biet met piment, knoflook en kardemom. In de gaatjes legt hij nootjes, ingelegde appel en (bloem)blaadjes. Een feest op je bord. Ingewikkeld? Smink: ,,Welnee. Wat je in de cartridge stopt, komt er ook weer uit. Mijn gasten krijgen bij een glaasje champagne een geprint koekje van oude Friese kaas en gebrande sjalotjes.”

De topkok groeit op als de zoon van een veehouder. Hij helpt zijn vader met de koeien, maar blijft het liefst bij zijn moeder in de keuken. Op zijn 15de stapt hij in de horeca en werkt zich mettertijd op tot een toppertje. Smink kookt inmiddels 24 uur per dag ‘in de kop of in de keuken’.

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.