Volledig scherm
PREMIUM
© Jean-Pierre Jans

Deze kerstdis van de super komt als beste uit de test

Voor jou getestGeen tijd of zin om tijdens de feestdagen uren in de keuken te staan? Traditiegetrouw pakken de grootgrutters uit met een breed assortiment aan kant-en-klare kerstgerechten. Ons panel proeft.

De jury

Ron Blaauw (51): Gelauwerde sterrenchef met onder meer drie eigen ‘gastrobars’.
Karin Hamersma (62): Heeft een eigen kookboekenwinkel en publiceert recepten in Het Parool.
Leonardo Pacenti (52): Met zijn restaurant Toscanini al dertig jaar een begrip in de hoofdstad.
Maartje Nelissen (31): Cateringkoningin van The Food Line-up: van festival tot bedrijfsdiner.

Ron Blaauw zien hannesen met een kant-en-klare ovenmaaltijd is toch een beetje alsof Klaas-Jan-Huntelaar opduikt in het derde elftal van voetbalvereniging Met Moeite Opgericht. Ietwat onwennig pulkt de sterrenchef het cellofaantje los en probeert hij het etiket onderop de verpakking te ontcijferen. Leesbril op. Bakje hoog boven zijn hoofd. ,,Ron, dat yoghurtje moet over de pompoen”, grijpt Karin Hamersma van de Amsterdamse kookboekenwinkel Mevrouw Hamersma - het proeflokaal van vandaag - al in. ,,En die rucola moet niet mee de oven in”, vult Maartje Nelissen van cateringbureau The Food Line-up aan. Chef-kok Leonardo Pacenti van restaurant Toscanini schudt meewarig het hoofd. ,,Als wij het al niet begrijpen, wat moet de gemiddelde consument dan?”

Het idee is simpel: we vroegen vier culinaire hoogvliegers om hun ongezouten mening over het kerstassortiment waarmee menig supermarkt in december haar schappen vult. Wie geen tijd, zin of kunde heeft om tijdens de feestdagen urenlang achter de pitten te staan, vindt bij de grootgrutter immers een karrenvracht kerstgerechten die hoogstens nog even de pan, oven of magnetron in hoeven. Het panel proeft een kleine dwarsdoorsnede; een enigszins willekeurige greep aan voor-, bij-, hoofd- en nagerechten. Omdat op het moment van proeven nog niet alle supermarkten hun kerstlijn hebben uitgestald, blijven er vier proefkonijnen over: Albert Heijn (Excellent), Lidl (Delicieux), Aldi (Prestige) en websuper Picnic (Henri).

  1. Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Nieuw: voortaan al het nieuws over koken en eten gratis in je mailbox

    Wil je alles weten over voedsel: de trends, de prijzen en hoe het met de veiligheid van je eten is gesteld? Of wil je gewoon dagelijks antwoord op de vraag wat je nu weer moet eten? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief. Dan krijg je nieuws, tests, achtergronden, tips en trucs en nog veel meer van onze redactie Koken&Eten in je mailbox. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Koken&Eten. Klik hier om je aan te melden.