Volledig scherm
PREMIUM
De poster van 2019. © REUTERS

Een blik op filmposters door de jaren heen: postergirls en pure kunst

De posters van het Filmfestival van Cannes, veelal met afbeeldingen die verwijzen naar historische speelfilms, zijn altijd goed voor discussie. Journalist en wandelende filmencyclopedie Ab Zagt duikt in de archieven.

Volledig scherm
Ab Zagt © AD

Bijna net zo markant als de sterren en de wereldpremières zijn de posters van het Filmfestival van Cannes, het meest prestigieuze filmevenement dat dit jaar voor de 72ste keer wordt gehouden en op dinsdag 14 mei begint.

De nauwkeurig gekozen en gecomponeerde afbeeldingen zijn vaak bedoeld als hommage aan een ster of filmklassieker. Ooit waren bewerkte close-ups van vooral Amerikaanse sterren in zwang - Marilyn Monroe is bijvoorbeeld drie keer gebruikt. Tegenwoordig kiest het festival vooral voor geïsoleerde scènes uit films die in een bepaalde context worden geplaatst. Of er worden posters gemaakt die zijn op te vatten als eerbetoon aan het maakproces, zoals de poster van dit jaar. Staand op de rug van haar cameraman tuurt de onlangs overleden Frans-Belgische regisseur Agnès Varda (1928-2019) door de lens. De foto is in 1954 gemaakt tijdens de opnamen van haar eerste speelfilm La Pointe Courte. Een knielende scriptgirl die op de originele afbeelding de camera vasthoudt is op de poster weggefotoshopt.

  1. Fans ontdekken ‘coke’ op Friends-foto Jennifer Aniston en staan compleet versteld

    Fans ontdekken ‘coke’ op Friends-fo­to Jennifer Aniston en staan compleet versteld

    Eerder was het Kim Kardashian met haar billen, nu heeft Jennifer Aniston (50) het internet ‘gebroken’ door lid te worden van Instagram en haar eerste openbare foto te delen. Het gesprek op het fotoplatform gaat echter over iets anders. Aandachtige volgers hebben een detail ontdekt op de Friends-foto die ze deelde en kunnen hun ogen niet geloven. ‘Wat een manier om je entree te maken op sociale media’, klinkt het. Wat is er aan de hand?

Poll

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

Als mijn partner vreemdgaat, is relatie einde verhaal

  • Eens, een scheve schaats is niet te vergeven. (55%)
  • Oneens, zo'n uitstapje kan je samen overwinnen. (45%)
6856 stemmen