Volledig scherm
PREMIUM
© ANP XTRA

Hoe de Britse upperclass de brexit aan het gewone volk verkocht

Het Verenigd Koninkrijk heeft slaande ruzie met zichzelf. Hoe heeft het zover kunnen komen? Wij vroegen het Brits-Nederlandse schrijver Simon Kuper, die met Brexit-kopstukken als Boris Johnson studeerde. Hij beschrijft hieronder de kiem van de Brexit.

Laten we beginnen met het groepje conservatieve politici dat de brexit aan de kiezers heeft verkocht: Boris Johnson, Jacob Rees-Mogg, Dan Hannan en Michael Gove. Toen ik hun tronies in de nacht van het referendum, 23 juni 2016, op tv zag voorbijkomen, dacht ik: ik ken die gozers al sinds ze tieners zijn, toen wij samen in Oxford studeerden. Ik heb een vermoeden wat ze drijft.

  1. Hilarische gorillaselfie is allesbehalve ‘gewone dag op kantoor’

    Hilarische gorillasel­fie is allesbehal­ve ‘gewone dag op kantoor’

    ‘Doorlopen maar, hier is niets te zien’, lijken de berggorilla's Ndakasi en Matabishi van het Congolese Virunga-park te willen zeggen. Beide mensapen staan erbij alsof het poseren voor een foto de normaalste zaak van de wereld voor hen is. Parkwachter Mathieu Shamavu, die het wonderlijke plaatje op Facebook zette, schrijft erbij: ‘een gewone dag op kantoor'. Maar niet iedereen is overtuigd van de echtheid van de apenselfie.