Volledig scherm
PREMIUM
© Annabel Oosteweeghel

Hoe een robotkat het leven van dementerende bejaarden verrijkt

robotdierSteeds meer zorginstellingen maken gebruik van mechanische huisdieren. Een robotkat kan de dementerende senioren die er gebruik van maken troost bieden en een aanknopingspunt zijn voor een praatje. Zeven levensverhalen over een tijd die ooit was.

Een stuk of vijftig robotkatten en -honden heeft de Friese zorginstelling ZuidOostZorg in haar zorgcomplexen voor dementerende ouderen. De aaibare nepdieren geven de bewoners troost, ontspanning en plezier, zegt Roelfien Erasmus van ZuidOostZorg. ,,Onze medewerkers waren vanaf het eerste moment enthousiast. Zij zien met eigen ogen hoe de mensen reageren.”

Ruim een jaar geleden introduceerde ZuidOostZorg de robotdieren, die eigenlijk geen robots zijn maar eerder mechanisch speelgoed. ,,Ze maken geluid en reageren op aanrakingen, heel veel meer doen ze niet. Voor de meeste bewoners is dat genoeg. Vooral mensen die vroeger zelf huisdieren hadden, reageren er goed op. De dieren roepen herinneringen op. Sommige bewoners weten best dat de dieren niet echt zijn, maar daar zitten ze helemaal niet mee. En er zijn ook bewoners, vaak mensen die vroeger geen huisdieren hebben gehad, die er helemaal niets mee hebben.”