Volledig scherm
© RV

Kalender puilt uit van de bijzondere dagen: waarom toch?

IssuekalenderBij ons op de redactie hangt al jaren een zogeheten ’issuekalender’, een soort agenda met speciale dagen en weken in het jaar; data die zich lenen voor een artikel in de krant of - veel vaker - een gesprek bij de koffieautomaat. Er staan bekende dagen op als Moederdag, Valentijnsdag en Bevrijdingsdag maar ook minder bekende ‘issues’ als de Pi-dag, de Dress Red Day en de Doe eens vriendelijkdag. Wat zijn dat toch allemaal voor dagen, vroegen we ons af aan het begin van 2018 toen we een nieuw exemplaar ophingen. En: zullen we dat eens uitzoeken? 

We vroegen verslaggevers Samuel Bom en Jette Pellemans de klus te klaren. Ze stroopten de mouwen op om bij een aantal speciale dagen en weken informatie te zoeken die je niet direct verwacht en niet vindt op Wikipedia. Vervolgens vroegen we twaalf illustratoren om de informatie van Samuel en Jette te verwerken in een afbeelding.

Het resultaat is een eivolle kalender met twaalf kunstwerkjes, vol handige weetjes, interessante flauwekul, aha-erlebnissen en onvermoede inzichten.

Wist u bijvoorbeeld dat leraren in Luxemburg veel meer verdienen dan bij ons? Dat katten houden van een speeltje waar ze met veel moeite een snoepje aan kunnen ontfutselen omdat dat hun jachtinstinct bevredigt? Dat er frikandellenvlaai bestaat? Dat het ook in tijden van internet de radio is die nog steeds de meeste mensen ter wereld kan bereiken omdat 95 procent van de wereldbevolking gelegenheid heeft ernaar te luisteren, ook in de allerarmste landen? Dat een bos rozen op Valentijnsdag veel duurder is dan op andere dagen? (Ja, dat had u zelf natuurlijk ook al bedacht, maar het is toch fijn als iemand het voor je uitzoekt.)

Morgen lees je er alles over in ons Magazine bij de zaterdagkrant. Leg het nummer ergens neer waar u het ook de komende maanden nog eens kunt doorbladeren. Dan maken wij vanaf volgende week gewoon weer een vertrouwd magazine. Namens alle makers: een in alle opzichten heel mooi 2019 toegewenst!

Op onze website en app brengen we deze serie maandelijks. We trappen af met januari: de maand waarin Manneken Pis gezelschap krijgt van een blindengeleidehond, een blik BN’ers voorleest aan schoolklassen en het vergeten kind niet wordt vergeten.