Volledig scherm
PREMIUM
Ronald Giphart © Shody Careman

'Kippenbouten móeten worden afgekloven’

Koken & EtenPatat, kaas, brood, kreeft, kikkerbillen en kip mág je met je handen eten. Maar Ronald Giphart moet niets hebben van kluiven en de bijbehorende slurpgeluiden.

De wereld is onderverdeeld in mensen die van kluiven houden en mensen die dat met weerzin vervult. Als jongen van 8 logeerde ik weleens op de Heiloose paardenboerderij van mijn tante, die vlak naast een complex lag dat niet anders kan worden omschreven dan als een kippenfabriek: een verzameling immens grote hallen met duizenden kippen (fun fact: er zijn op aarde drie keer meer kippen dan mensen).

Ik herinner me dat ik van een van die vakanties een geslachte kip mee naar huis nam, waar vooral mijn moeder - fanatiek amateurkok - verguld mee was. Ik niet, alleen niet omdat ik niet van kippenvlees hield, maar omdat ik een ongelooflijke hekel had aan kluiven.