Volledig scherm
PREMIUM
© Vijselaar & Sixma

‘Mijn vriend windt zich al meer dan dertig jaar op over hit Over de Muur’

Pieter Hulst en Gijs Groenteman ontleden teksten van Nederlandstalige hits. Ze geven antwoorden op prangende vragen die de nummers oproepen. Komen ze er zelf niet uit, dan roepen ze de hulp in van de wetenschap. Deze week filtert Gijs historische onjuistheden uit ‘Over de Muur’ van Klein Orkest.

Ik heb een vriend die zich al zo lang ik hem ken, meer dan dertig jaar, opwindt over de Klein Orkest-hit Over de Muur.

Begrijpelijk. Vriend en ik zijn allebei opgegroeid in linkse gezinnen. In de jaren 80 demonstreerden wij met onze ouders tegen kruisraketten, dat werk. In onze kringen was het normaal om met enige sympathie naar de Sovjet-Unie en andere Oostbloklanden te kijken: stuk voor stuk zuchtten die onder communistische regimes, maar ja, communisme was links, en links was sowieso beter dan rechts.

  1. Operazanger Henk Poort scoort met metalversie Sound of Silence
    Beste Zangers

    Operazan­ger Henk Poort scoort met metalver­sie Sound of Silence

    Opera- en musicalzanger Henk Poort heeft gisteravond diepe indruk gemaakt op de kijkers van tv-programma Beste Zangers. Nightwish-zangeres Floor Jansen was de hoofdgast van de avond en daarom ging de bariton volledig uit zijn comfortzone door een metalversie te zingen van Simon & Garfunkels The Sound of Silence. Dat werd gewaardeerd in binnen- en buitenland: Poort staat op nummer 1 op iTunes en Nightwish-fans uit alle windstreken schuiven hun enthousiasme niet onder stoelen of banken op YouTube.