Volledig scherm
PREMIUM
Lieven Scheire © TVB Theater

Vraag jezelf af: ‘Willen we knippen en plakken in het dna van mensen?’

InterviewEen Chinese wetenschapper claimt ’s werelds eerste genetisch gemodificeerde baby’s te hebben gemaakt. Het werk van een gek? Wetenschaps-cabaretier Lieven Scheire gaat op zoek naar een antwoord op die vraag.

We kunnen dna manipuleren, maar moeten we dat wel willen? De Chinese wetenschapper Jiankui zei onlangs de genen van een tweeling zo te hebben bewerkt dat de kinderen immuun waren voor het hiv dat een van de ouders heeft. Of zijn claim klopt, wordt onderzocht. Maar het werpt hoe dan ook een vraag op. Want opent deze dna-manipulatie de deur voor ouders die een zo perfect mogelijke baby willen creëren? Wetenschapscabaretier Lieven Scheire toert binnenkort door Nederland met een theaterlezing over dit onderwerp. Hij wil dat iedereen een mening vormt over de dna-revolutie.

  1. Waarom zeggen alle psychiaters ‘ja’ tegen mdma?
    Video

    Waarom zeggen alle psychia­ters ‘ja’ tegen mdma?

    Mdma is al jaren de populairste partydrug in Nederland. Ondanks dat het op de opiumlijst staat, zien wetenschappers ook de medische potentie. De positieve effecten van mdma - het maakt je socialer en minder geremd - zouden namelijk ook kunnen helpen bij de behandeling van psychiatrische stoornissen. Psychofarmacoloog Kim Kuypers (Universiteit Maastricht) onderzoekt dit. ,,De sociale effecten van mdma zou de gesprekken tussen patiënt en psychiater ten goede kunnen komen.”