Zelf voor Google spelen: zo snel vonden we ‘anonieme’ Lisa

VIDEOEen anonieme proefpersoon, een ongebruikte smartphone en een nieuw Google-account: die drie ingrediënten hebben we nodig om zelf Google te kunnen spelen.  Kunnen wij op basis van gegevens die het bedrijf in een week tijd verzamelt iemands identiteit achterhalen?

We laten onze proefpersoon een week lang de nieuwe telefoon gebruiken. Hij of zij weet dat het gaat om een project over online privacy, maar weet niet wat we precies met de telefoon willen.

De optie ‘locatiegeschiedenis’ binnen het Google-account is ingeschakeld, zodat alle bezochte plekken worden vastgelegd. Alle andere instellingen blijven ongewijzigd. We zijn dus overgeleverd aan het gedrag van het onbekende ‘proefkonijn’.

Als we na een week een take-out maken van het testaccount zijn de resultaten verbluffend: 2698 vastgelegde locaties, 118 opgeslagen zoekopdrachten op internet, 39 bekeken YouTube-video’s en tien geïnstalleerde apps (waaronder een virtueel huisdier!) verschijnen op ons scherm. De zoektocht kan beginnen.

  1. Schermtekort op je laptop? Met deze draagbare schermen krijg je meer beeld

    Schermte­kort op je laptop? Met deze draagbare schermen krijg je meer beeld

    Het klinkt ideaal: een laptop van net een kilogram in je tas en overal aan de slag. Een kwestie van openklappen en je kunt werken of je met iets minder serieus bezighouden. Dat concept heeft echter een nadeel, want je moet het op je laptop stellen met maar één scherm: het ingebouwde scherm. Wil je er eentje extra? Dan kan je een draagbaar scherm kopen. Tweakers bekeek drie exemplaren, die je gewoon via usb kan aansluiten op je laptop. Welke is de beste?