Volledig scherm
Foto ter illustratie © Shutterstock

Mazelenuitbraak op Haags kinderdagverblijf

Drie kinderen onder de vier jaar op een kinderdagverblijf in Den Haag zijn met mazelen besmet. Vermoedelijk is ook een vierde kind op dezelfde locatie besmet. Een van de patiëntjes zou de besmettelijke ziekte in het buitenland hebben opgelopen.

De ouders van de kinderen zijn inmiddels van de besmetting op de hoogte gesteld. Geen van de getroffen kinderen was tegen mazelen ingeënt. Bij sommigen is dat niet vreemd: zij zijn nog jonger dan de leeftijd (14 maanden) waarop inenting op zijn vroegst plaatsheeft.

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte; de GGD houdt er dan ook rekening mee dat het aantal besmettingen nog zal oplopen. De kans op overlijden is in Nederland gelukkig zeer klein, met een overlijdensrisico van één op de 10.000 patiënten.

GGD Haaglanden kan nog niet bevestigen hoe groot dit risico is en of er voor een epidemie gevreesd moet worden. ,,Er is zeker een kans dat er verdere verspreiding gaat plaatsvinden’’, laat woordvoerder Miranda de Haan weten. ,,Maar hoe groot die kans is, is op dit moment niet in te schatten.’’

Koorts of vlekjes

Op dit moment vindt zogenoemd bron- en contactonderzoek plaats. Op basis daarvan wordt vastgesteld welke personen in de omgeving van de besmette kinderen nog niet zijn gevaccineerd. Dat gebeurt dan zo snel mogelijk alsnog. In speciale situaties worden ook antistoffen toegediend. En als blootgestelde mensen klachten krijgen van koorts en of vlekjes, wordt hun geadviseerd niet naar de huisarts te gaan, maar telefonisch contact op te nemen met de huisarts en aan te geven dat er contact is geweest met een mazelenpatiënt.

Een toenemend probleem is dat sommige ouders vanuit een (religieuze) overtuiging weigeren hun kinderen in te enten tegen onder andere mazelen. Die dalende vaccinatiegraad vergroot de kans op besmetting. Dat benadrukt ook de GGD: ,,Hierdoor zal het voor het mazelenvirus makkelijker worden om zich te verspreiden. Om grote verspreiding te voorkomen is een vaccinatiegraad van 95 procent of hoger nodig. In Nederland zit de vaccinatiegraad tegen mazelen van bijvoorbeeld kinderen rond de leeftijd van 2 jaar iets onder deze 95 procent.’’

Om welk kinderdagverblijf het gaat, wil de GGD uit overwegingen van privacy niets zeggen. ,,Maar’’, laat De Haan wetten. ,,Ouders op het betreffende kinderdagverblijf zijn uiteraard geïnformeerd. Het kindercentrum heeft briefjes opgehangen in het kindercentrum en een bericht verspreid onder de ouders dat er mazelen heerst. Dit is de afgelopen week al gebeurd.’’

Heeft u tips over mazelen in Den Haag, tip ons dan via jan.willem.navis@persgroep.net

Kijk hier naar de oproep van premier Mark Rutte om kinderen in te enten: 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Milieuactivisten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    Milieuacti­vis­ten Extinction Rebellion komen naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    De milieuactivisten van Extinction Rebellion willen in de week na Pasen een ‘week vol rebellie’ organiseren in Den Haag. In een filmpje op Twitter roepen zij zoveel mogelijk mensen op om vanaf 13 april (tweede paasdag) vrij te nemen om te demonstreren. Eerder werden bij een soortgelijke actie in Amsterdam bijna vierhonderd mensen aangehouden. Een woordvoerder van de actiegroep verwacht soortgelijke taferelen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag