Wat zijn de mazelen precies?
Op een Haags kinderdagverblijf kregen meerdere kinderen de mazelen. Dit is wat het virus doet en hoe het wordt overgedragen.
Delen per e-mail
Wat zijn mazelen?
Volgens het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM) is het mazelenvirus een van de meest besmettelijke virussen die van mens op mens kunnen worden overgedragen. Het gebeurt echter niet vaak meer dat het virus wordt overgedragen, omdat veel mensen er tegen zijn ingeënt.
Wat zijn de symptomen?
Patiënten kunnen langere tijd zonder het door te hebben met het virus rondlopen. De eerste symptomen beginnen vaak pas na ongeveer tien dagen. Het ziektebeeld begint vaak met koorts, hoesten, verkoudheid en oogontsteking. De koorts neemt in de loop van 2 tot 3 dagen geleidelijk toe tot meer dan 39°C. Dan ontstaan er ook rode vlekjes over het hele lichaam die voor veel jeuk zorgen.
Hoe wordt mazelen behandeld?
Het gaat doorgaans vanzelf weer over. Medicijnen zijn dan niet nodig. De rode vlekjes zullen na enkele dagen verdwijnen, maar koorts en hoesten kan nog langere tijd aanhouden.
Hoe raken patiënten besmet met het virus?
Overdracht van de ziekte gebeurt als een geïnfecteerde hoest, niest en uitademt. De periode waarin iemand het virus kan overdragen begint vier dagen voordat de rode vlekjes verschijnen en eindigt vier dagen na de komst van de huiduitslag.
Kunnen mazelen ernstige complicaties hebben?
Het mazelenvirus kan in sommige gevallen middenoorontsteking en diarree veroorzaken. In ernstige gevallen kan het zelfs tot longontsteking, stuipen of hersenontsteking leiden. In zeer zeldzame gevallen veroorzaakt mazelen een hersenontsteking die gemiddeld pas 7 jaar na de mazelen optreedt en altijd fataal is. De kans op een fatale afloop in Nederland is echter zeer klein (1 op 10.000)
Kunnen mensen die zijn gevaccineerd ook het virus oplopen?
Ja, maar volgens het RIVM is de kans daarop klein. 1 procent van de gevaccineerde mensen reageert niet op het vaccin. Mensen die ingeënt zijn en het virus oplopen, zullen de symptomen minder heftig ondervinden.
Hoeveel mensen hebben geen vaccinatie gekregen?
In Nederland krijgt vrijwel ieder kind een vaccinatie. Kinderen onder de veertien maanden worden nog niet ingeënt, omdat het kind de eerste maanden na de geboorte beschermd wordt door antistoffen die de moeder meegeeft. Deze antistoffen belemmeren de werking van het vaccin. Ook veel volwassenen die voor 1965 zijn geboren zijn nooit ingeënt. Zij hebben het virus echter al op jonge leeftijd gekregen en zijn nu immuun.
Hoe gaan Haagse huisartsen hier mee om?
Alle huisartsen in de Haagse regio hebben een oproep gekregen om op huisbezoek te gaan bij patiënten met mazelen en ze niet zelf naar de praktijk te laten komen. Dat meldt een woordvoerder van Huisartsenkring Haaglanden, die de brief namens de GGD heeft verstuurd. De kans op besmetting in de praktijk, waar veel kinderen die nog geen prik hebben gehad, wordt daarmee voorkomen.
Is de kans op besmetting groot in Den Haag?
In Den Haag ligt de vaccinatiegraad boven de negentig procent en is de kans op een uitbraak klein. In enkele gemeenten - de zogenaamde biblebelt bijvoorbeeld, waar vanwege geloofsovertuigingen niet iedere ouder zijn kind laat inenten - ligt deze graad onder de negentig procent.
Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De showrooms zijn weer open, maar ‘Proefrit aan huis is een blijvertje’
Hoewel het weer is toegestaan om fysiek autoshowrooms te bezoeken – zij het beperkt en op afspraak – zal een proefrit aan huis populair blijven. Dat verwacht autozoekwebsite AutoTrack.nl naar aanleiding van een onderzoek onder autokopers. ‘Corona was de aanleiding voor dit idee, maar steeds meer mensen kiezen voor service en gemak van een proefrit op locatie.’ -
PREMIUM
Wat schreef Jacques in 1697 aan zijn neef? Verzegelde brief eindelijk te lezen door nieuwe technologie
Met een nieuwe technologie is het een internationaal onderzoeksteam gelukt om een verzegelde brief uit de zeventiende eeuw digitaal te lezen. De brief is onderdeel van de Brienne Collectie van museum Beeld en Geluid in Den Haag. -
Video
Brandlucht in woningen leidt naar brand in winkelpand in Den Haag
Bewoners van de Van Musschenbroekstraat in Den Haag ontdekten vannacht een brand in een leegstaand winkelpand in hun straat. Dat meldt calamiteitensite District8. -
Koken & eten
In deze kibbeling van Albert Heijn zit geen flinter vis (wel rijst en mais)
Het aanbod aan visvervangers op de markt is nog klein. Er is zalm van soja en visvrije tonijn, maar vergeleken bij vleesvervangers blijft het aanbod nog ver achter. Albert Heijn maakt vandaag bekend kibbeling te gaan verkopen zonder vis. -
Vrijwel lege priklocaties door tekort aan vaccins
Door een tekort aan vaccins blijven de priklocaties van GGD Haaglanden deze week vrijwel leeg. Het aantal medewerkers is afgeschaald en een nieuwe locatie in Delft gaat aanstaande maandag niet open. Volgende week moet het aantal vaccins weer aantrekken.
-
Breng foto's van je (over)grootouders tot leven met deze nieuwe techniek
Kijk jij wel eens naar foto's van je (over)grootouders en vraag je je daarbij af hoe ze in het echt bewogen en lachten? Met een nieuwe functie van MyHeritage, een stamboomservice uit het Verenigd Koninkrijk, is dat nu mogelijkheid geworden. Op die manier kun je je voorouders zien als nooit tevoren. -
PREMIUM
OM: ‘Chef-kok’ van Liers drugslab opereerde ook als adviseur voor andere drugscriminelen
Hagenaar Franciscus de N. (47) ontwikkelt zich volgens het Openbaar Ministerie steeds meer als een stille kracht voor andere synthetische drugscriminelen. In 2015 zou hij zelf nog als ‘chef-kok’ in een drugslab in De Lier XTC en speed geproduceerd hebben. De laatste jaren opereert hij ook als een adviseur achter de schermen voor andere drugscriminelen, aldus het OM. -
Drie artiesten, één stad: Den Haag in tv-programma Muziekstad
Den Haag is een van de steden die te zien is in het televisieprogramma Muziekstad, waarbij presentatrice Eva Koreman door het land gaat om te zoeken naar de beste muziek. In elke aflevering staat één stad en daaruit drie artiesten of bands centraal.
In samenwerking met indebuurt Den Haag