Patricia van der Palm uit Gouda draait met twee zonen en een werkende echtgenoot zeker zes wassen per week.
Volledig scherm
PREMIUM
Patricia van der Palm uit Gouda draait met twee zonen en een werkende echtgenoot zeker zes wassen per week. © Sandra Zeilstra

Meer tijd voor de was en later uit bed, dat vertellen de cijfers van water- en stroomverbruik

We staan later op, doen vaker de was en verbruiken iets meer elektriciteit. Hoe weten we dat? Dat blijkt uit het water- en stroomverbruik van de nutsbedrijven. ,,De ochtenddouche is bij veel mensen blijkbaar een uurtje later dan voor de coronacrisis.”

De tijd die iedereen bespaart op de trein-, fiets- of autorit naar het kantoor wordt gebruikt voor een langzame start van de dag. Drinkwaterbedrijf Oasen, die een groot deel van het Groene Hart van drinkwater voorziet, kan dat beamen. Het verbruik is de laatste weken bovendien een stuk hoger dan in dezelfde periode in 2019 en 2018. Dat komt niet alleen door het massale thuiswerken, stelt Oasen.

,,Sinds de maatregelen van half maart zie je eerst een lichte stijging van het verbruik. De groei daarna heeft vooral te maken met het feit dat het warmer geworden is en dat het nog steeds erg droog is. De combinatie van temperaturen en een gebrek aan neerslag heeft altijd de meeste invloed op het drinkwaterverbruik”, licht Jonas Medhin van het waterbedrijf toe.

De piekmomenten zijn duidelijk veranderd, vervolgt Medhin. ,,De ochtendpiek is verschoven naar iets later in de ochtend. Deze piek vlakt ook minder snel af. De avondpiek is nu tussen 18.00 en 20.00 uur. Dat lijkt te verklaren dat mensen meer regelmaat hebben in hun leven. Veel mensen werken thuis en mensen die buitenshuis werken hebben geen of minder last van files. Daardoor zijn zaken zoals koken, de vaatwasser draaien of de was doen beter te plannen.”