Oscar Kocken met de bijbel die zijn opa in 1945 in Duitsland in bewaring kreeg van Cornelis Marinus van Leeuwen.
Volledig scherm
PREMIUM
Oscar Kocken met de bijbel die zijn opa in 1945 in Duitsland in bewaring kreeg van Cornelis Marinus van Leeuwen. © Marnix Schmidt

Oorlogsbijbel na 75 jaar veilig thuis: Oscar lost belofte van opa in en speurt verwanten Rien van Leeuwen op

In maart 1945 ontmoet Anton Nouwen, die dan als Rode Kruis-vrijwilliger in Duitsland is gestationeerd, een Nederlandse jongeman. Die drukt hem een bijbel in handen en smeekt: ‘Breng dit alsjeblieft naar mijn familie’. Dat mislukt. Nu, 75 jaar later, wil Nouwens kleinzoon Oscar Kocken (36) deze opdracht alsnog volbrengen. Aan de hand van het dagboek van zijn opa en oude documenten lukt het hem de onbekende jongeman te traceren.

Quote

Het is opa niet gelukt. Wil jij het niet proberen? Want Oscar, jij kent toch zoveel mensen?

Oscar Kocken

Van de nood een deugd maken. Dat is voor Oscar Kocken (36) nu een manier van leven geworden. Terwijl zijn opdrachten als theatermaker en dagvoorzitter zijn weggevallen tot eind juni, besloot hij het dagboek te gaan lezen van zijn opa Anton Nouwen (1921-2001).

Nouwen is vrijwilliger bij het Rode Kruis en trekt aan het eind van de Tweede Wereldoorlog samen met de Amerikaanse bevrijders Duitsland in, om achter de gevechtslinies bijstand te bieden aan vluchtelingen. In die dagen houdt Nouwen een dagboek bij. Exact 75 jaar later leest kleinzoon Oscar de dagboekfragmenten van zijn opa en publiceert deze op zijn site. ,,Het dagboek is waanzinnig’’, vertelt Kocken enthousiast. ,,Er staat een heel onbekende kant van de oorlog in.’’ 

  1. Vanavond demonstreren tegen racisme? ‘Blijf thuis als je niet uit Utrecht komt’
    PREMIUM

    Vanavond demonstre­ren tegen racisme? ‘Blijf thuis als je niet uit Utrecht komt’

    Om te zorgen dat de honderden demonstranten die vrijdagavond tijdens het anti-racisme protest op het Jaarbeursplein in Utrecht zich aan de 1,5 meter afstand houden, worden er kruisjes op de grond gezet. De organisatie wil voorkomen dat de demonstratie vanwege de drukte vroegtijdig moet worden afgeblazen en roept op ‘om niet te komen als je niet in Utrecht woont'. ,,Onze boodschap mag niet vanwege de drukte verloren gaan.”

In samenwerking met indebuurt Woerden