Volledig scherm
© anp

'Blade Babe' draagt Nederlandse vlag op Paralympics

Atlete Marlou van Rhijn draagt woensdag de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat heeft zondag chef de mission André Cats van de Nederlandse ploeg laten weten. De sprintster veroverde vier jaar geleden in Londen goud op de 200 meter en won zilver op de 100 meter.

,,Een hele eer", vindt Van Rhijn, die in Rio haar Paralympische titel verdedigt op de 200 meter (T44) en ook van start gaat op de 100 meter, het onderdeel waarop ze tijdens de Spelen in Londen zilver won.

,,Ik ben er echt trots op dat dit mag doen. Ik had wel gehoopt dat ik op de 'short list' zou staan, maar er niet meteen op gerekend dat ik het zou worden. Er zitten namelijk zóveel goede sporters in dit team. Bij de teampresentatie in Scheveningen zag ik André met de vlag zwaaien en dacht ik al: nu gaan we écht. Heel gaaf dat ik dat nu bij de opening mag doen.''  

Boegbeeld
Nederlands zwemtrainer André Cats: ,,Marlou heeft zich ontwikkeld tot het nationale en internationale boegbeeld van de Paralympische sport in Nederland. Marlou is honderd procent topsport, maakt voortdurend keuzes om haar prestaties te verbeteren en legt de focus altijd op de sport, in plaats van op de handicap. Daarnaast enthousiasmeert ze anderen en met name kinderen om ook te gaan sporten."  

De openingsceremonie begint woensdag 7 september om 22.30 uur (Nederlandse tijd) en is live te zien op NPO2.