Onder meer Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Capelle aan den IJssel hebben al een verbod voor álle messen
Volledig scherm
Onder meer Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Capelle aan den IJssel hebben al een verbod voor álle messen © Mitchell Scheers

Sommige burgemeesters hebben al lang messenverbod voor alle leeftijden

Onder meer Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen en Capelle aan den IJssel hebben al een verbod voor álle messen. Dit verbod geldt voor jong en oud die met een mes over straat gaat, ongeacht de leeftijd.

Quote

Elk mes kan dodelijk zijn. Dus ja, ook dat zakmesje

Mitchell Scheers, wijkagent

Schiedam nam dit verbod als laatste van deze gemeenten op in de APV, de gemeentelijke regels. Dit deed ze op verzoek van de politie, omdat het in de praktijk lastig bleek om op te treden tegen messen en andere voorwerpen die volgens de wet niet verboden zijn maar waarmee je kunt steken en iemand behoorlijk kunt verwonden. 

In de gemeentelijke verboden staat dat het ‘openlijk bij zich hebben’ van alle messen verboden is. Dat zijn dus ook aardappelschilmesjes, keukenmessen of stanleymessen. Het voor het grijpen hebben, zoals bijvoorbeeld in de broekzak, is verboden. Alleen als een mes zo is ingepakt dat het niet direct gebruikt kan worden, mag je ermee over straat.

Preventief

In deze vier gemeenten kan de burgemeester gebieden aanwijzen waar de politie preventief mag fouilleren. In Schiedam zijn er sinds de nieuwe APV al meerdere messen van straat gehaald, van zakmes tot stanleymes of afbreekmes. ,,Door de APV is er nooit meer verwarring over wat mag en niet’’, legde wijkagent Mitchell Scheers eerder uit op Twitter. ,,Plus: elk mes kan dodelijk zijn. Dus ja, ook dat zakmesje.’’ 

Tegelijkertijd wijst een woordvoerder erop dat de boetes voor het overtreden van de APV niet dermate hoog zijn dat ze een preventieve werking hebben. Een last onder dwangsom, waarmee bij minderjarigen de ouders in de portemonnee geraakt worden, zou meer impact hebben. 

In de landelijke wet zijn stiletto’s, valmessen en vlindermessen, maar ook dichtklapbare messen met een totale lengte van meer dan 28 centimeter of met meer dan één snijkant verboden. Wie toch zo’n verboden mes bij zich heeft, krijgt een boete van 350 euro.

 1. Vroesenpark, Roel Langerakpark en Dakpark gaan per direct ’s avonds en ’s nachts op slot

  Vroesen­park, Roel Langerak­park en Dakpark gaan per direct ’s avonds en ’s nachts op slot

  Het Vroesenpark, Roel Langerakpark en het Dakpark in Rotterdam gaan vanaf vandaag 's avond en 's nachts dicht vanwege de drukte en ongeregeldheden van zaterdagavond. Tussen 21.00 tot 07.00 uur mag niemand in deze parken komen. Dat heeft burgemeester Aboutaleb besloten in zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Volgens de woordvoerder van Aboutaleb gaat de politie controleren of de toegangsverboden niet worden overtreden.
 2. Ongelooflijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’
  Update/video

  Ongeloof­lijk: 1,9 miljoen voor medicijn zieke Jayme (1) is binnen! ‘We zijn zo dankbaar’

  De benodigde 1,9 miljoen om de zieke Jayme van Pelt (1) te helpen, is sinds vanochtend binnen. Het jochie lijdt aan de dodelijke spierziekte SMA type 1, waarbij zijn spieren langzaam uitvallen. Met het geld voor het duurste medicijn ter wereld kan Jayme eindelijk worden behandeld. Dit moet voorkomen dat hij overlijdt. ,,We zijn zo dankbaar’’, reageren oma Ellen van Pelt en de andere leden van Team Jayme.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam