Volledig scherm
Jerry Goossens © Marco de Swart

Hijs de regenboogvlag en vaar uit de kast

Jaren geleden trof ik in de stationshal een groep Brabantse dames die van top tot teen in 't roze waren gehuld. Roze boa's, roze cowboyhoeden, roze sjerpen, roze jurken. Ook vanwege de uitgelaten, zeg gerust jolige groepsdynamiek leek het alsof de dames onderweg waren naar een koninginnedagfeest voor kleurenblinden. 

Maar het was zomer, dus daar was het de tijd niet naar. Voor een vrijgezellenparty leek hun houdbaarheidsdatum overschreden. En juist toen ik dacht dat ze vermoedelijk naar de Toppers onderweg waren, viel ineens het kwartje. De carnavalesk uitgedoste mevrouwen kwamen terug uit Amsterdam, waar ze de Canal Pride hadden bijgewoond. Onder het genot van een flesje (roze?) prosecco hadden ze zich een middag vergaapt aan dobberende leernichten, travo's, tuinbroekpotten, lipsticklesbo's en een enkele sympathiserende BN'er.

Of de dames vandaag naar Utrecht afreizen is twijfelachtig. Want onze eigen Canal Pride wordt dit jaar voor het eerst gevaren en het kan zijn dat die kennis nog niet tot het diepe Zuiden is doorgedrongen. Niettemin verwacht organisator Robbert Kalff zo'n twintigduizend po(t)tenkijkers (op de deur van de vermaarde gay disco de Roze Wolk hing vroeger een bordje met de waarschuwing: 'Geen pottenkijkers!'; ik hoop dat dat woordgrapje nog kan).

Quote

Utrecht heeft de naam een nogal tuttige homostad te zijn

Utrecht heeft de naam een nogal tuttige homostad te zijn. Hier geen wilde feesten met intimiderende drag queens of kings, woest behaarde bears in lederen tuigjes of andere kleurrijke extravaganza, maar een studentikoze kroegscene. 

Vandaag in Utrecht vermoedelijk geen sloepen vol afgetrainde galeislaven in minuscule lendendoekjes. En dat is jammer. Er zijn weliswaar types die menen dat homo-emancipatie niet gebaat is bij te veel en vooral te bloot uiterlijk vertoon. Die zien liever sloepjes vol besnorde registeraccountants in ruitjesoverhemden voorbijpeddelen. Opdat geen hetero er aanstoot aan neemt. Maar homoseksuelen moeten zich altijd al aanpassen aan heteroseksuele opvattingen over zedelijkheid. Niet zelden op straffe van een pak slaag. 

Daarom: hijs die regenboogvlag en laat Utrecht vandaag out, loud and proud uit de kast varen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht