Volledig scherm
Shary-An , oud-deelneemster aan The Voice of Holland, zingt tijdens de Utrechtse Canal Pride vanmiddag voor het eerst haar liled 'I am what I am'. © Paul Bergen

Utrecht maakt zich op voor start van een nieuwe, roze traditie

Utrecht maakt zich op voor de eerste Canal Pride, en daarmee voor de start van een nieuwe traditie. Het is de bedoeling dat er voortaan elk jaar een gay-botenparade door de Utrechtse grachten vaart, om de diversiteit te vieren en een drijvend podium te bieden aan gelijke rechten van homo’s, lesbo’s en transgenders.

De organisatie rekent op 15.000 tot 20.000 bezoekers van de parade. Er varen meer dan 25 boten mee, met aan boord passagiers uit de wereld van de Utrechtse horeca, politiek, maar vooral de stedelijke homobeweging.

Tijdens de Utrechtse Canal Pride zingt vanmiddag de Haagse zangeres Shary-An Nivillac voor het eerst haar lied ‘I am what I am’, dit jaar de zogenoemde Pride Amsterdam Anthem. Pride Amsterdam wordt van 29 juli tot en met 6 augustus gehouden, in de geest vergelijkbaar met het Midzomergrachtfestival in Utrecht, dat nog de hele week duurt. Shary-An nam deel aan de eerste editie van The Voice of Holland. De lesbische zangeres wil zich met hart en ziel inzetten voor de zichtbaarheid en emancipatie van lhbt’ers. ,,Gay zijn is okay in welke cultuur dan ook. Het klinkt heel simpel maar voor sommige mensen is het verrekte moeilijk om uit te dragen wie je bent. Maar je hoeft je toch niet ergens voor te schamen?’’

De boten varen tussen één en vijf uur vanmiddag van het Ledig Erf naar de Weerdsluis. Publiek wordt vanwege de verwachte drukte afgeraden in het winkelgebied naar de parade te komen kijken. De beste plek om de Canal Pride te gaan zien is volgens de organisatie ‘op de mooie, unieke werven waar je héél dichtbij de boten komt’. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht