Volledig scherm
Vincenzo Nibali, de winnaar van de 109de editie van de monumentale klassieker. © AP

Drie dingen die je moet weten over Milaan-San Remo

Milaan-San RemoVoor elke belangrijke wielerwedstrijd zetten we drie wetenswaardigheden op een rij én wagen we een poging het podium te voorspellen. Zaterdagmiddag staat de eerste monumentale klassieker van het seizoen op de rol: Milaan-San Remo.

Door Pim Bijl

Nibali brak vorig jaar de ban voor de ooit zo succesvolle Italianen

Van de 109 edities werden liefst 58 gewonnen door thuisrijders uit Italië. Zo staan fenomenen als Alfredo Binda, Gino Bartali, Fausto Coppi en Felice Gimondi op de erelijst. Maar het laatste decennium verliep het vele malen stroever. De zege van Filippo Pozzato in 2006 gold lang als de laatste Italiaanse zege. Vincenzo Nibali brak vorig jaar eindelijk de ban. Zijn offensief op de Poggio was eigenlijk de enige noemenswaardige aanval van de dag en leidde tot de langverwachte zege voor de Italianen.

Quick - Step is de klassieke ploeg van dit jaar

Volledig scherm
Julian Alaphilippe, een van de kanshebbers dit jaar. © EPA

In de Omloop van het Nieuwsblad won Zdenek Stybar, in Kuurne-Brussel-Kuurne won Bob Jungels, in Le Samyn Florian Sénéchal en in Strade Bianche Julian Alaphilippe. De ploeg staat op achttien zeges dit seizoen en de zojuist genoemde vier zeges trapten het klassieke seizoen af. Ze zijn de klassiekerploeg van dit jaar, al staat met Milaan – San Remo uiteraard pas het eerste monument voor de deur. Met Alaphilippe, Stybar, Elia Viviani en Philippe Gilbert heeft de Belgische topformatie vier mannen in de ploeg die in staat zijn om de koers te winnen.

Lang wachten op een winnende Nederlander

Volledig scherm
Hennie Kuiper, de derde en laatste Nederlander die Milaan-San Remo won. © Cor Vos

Het wordt weer eens tijd dat een Nederlander wint, vindt Hennie Kuiper. In 1985 was hij na Arie den Hartog en Jan Raas de derde Nederlander die Milaan-San Remo won. Sindsdien wacht Kuiper op een opvolger. De dit jaar debuterende Dylan Groenewegen behoort volgens hem tot een van de kanshebbers. ,,Ik reken hem niet tot de favorieten, maar als het een sprint wordt, maakt hij zeker een kans. Als er vijftig man samen aankomen, waarom zou hij daar dan niet tussen zitten?”

Voor de 25-jarige sprinter staat Milaan – San Remo hoog op zijn verlanglijstje. De drievoudig ritwinnaar in de Tour bewees zich vorig jaar in een eendagskoers met winst in Kuurne-Brussel-Kuurne. Na die zege zei hij al: ,,In de toekomst hoop ik ook een keer Milaan – San Remo te winnen.”

Groenewegen zelf roept dat hij zaterdagmiddag vooral rijdt om ervaring op te doen. En juist die ervaring lijkt inderdaad een grote factor te spelen in La Primavera. In de laatste twintig jaar wist alleen Mark Cavendish als debutant te winnen.

Voorspelling van het podium:

1. Julian Alaphilippe

2. Greg van Avermaet

3. Elia Viviani