Volledig scherm
Groenewegen. © BELGA

Groenewegen: Gezien dat ik hier de komende jaren mee kan doen

Dylan Groenewegen debuteerde vandaag in Milaan – San Remo, de klassieker die hij ooit wil winnen. De 78ste plaats zal de 25-jarige sprinter snel vergeten, het gevoel tijdens de wedstrijd niet. ,,Het viel mij niet eens heel erg tegen.”

Pim Bijl

Omdat Dylan Groenewegen anderhalve minuut na winnaar Julian Alaphilippe over de streep komt, moet hij zich met zijn linkervoet uit het klikpedaal door de chaos op de Via Roma manoeuvreren. Langs het feestgedruis van Quick-Step rondom de Fransman richting station Sanremo. Daar is zijn ploegmaat Wout van Aert – nummer 6 van de dag – alweer op de fiets gestapt om uit te trappen. Groenewegen zoekt juist de bus op voor een douche.

Eenmaal gedoucht kijkt de 25-jarige sprinter van Jumbo-Visma terug op een geslaagde dag. Niet omdat de drievoudig ritwinnaar in de Tour zo tevreden is over zijn uitslag, maar wél door de kennis die hij heeft opgedaan voor de toekomst. Zijn conclusie? ,,Het viel mij niet eens heel erg tegen. Ik moet alleen een klein beetje rijpen, een klein beetje sterker worden en dan denk ik dat het in één van de komende jaren wel goed komt.”

Dat vertrouwen komt voort uit hoe hij zijn eerste Primavera heeft beleefd. Hij werd pas laat opgeroepen om ervaring op te doen en mocht kijken waar het schip zou stranden. ,,En dat was best ver. Ik kwam gewoon de Cipressa over. En dan moet je nog de Poggio over komen, maar dat is iets voor de komende jaren. Ik ben blij met mijn optreden vandaag.” In de finale heeft hij zich niet gemengd, maar zegt hij, hij heeft hem wel gereden. ,,En dat is belangrijk. Die koerskennis. Hoe de wegen lopen, de afdalingen, de bergjes. Dat ga ik zeker meenemen.”

Quote

Ik kwam gewoon de Cipressa over. En dan moet je nog de Poggio over komen, maar dat is iets voor de komende jaren

Dylan Groenewegen na Milaan - San Remo, Jumbo-Visma

Zijn coach Merijn Zeeman sprak vooraf de verwachting uit dat hij nog tekort zou komen. Die verwachting kwam uit. Anderhalve kilometer voor de top van de Poggio zakte Groenewegen weg en werd hij definitief gelost. Eerder bracht ploegmaat Taco van de Hoorn hem al terug na een breukje in de afdaling van de Cipressa. Van de sprint om de zege tussen Alaphilippe, Oliver Naesen en Michal Kwiatkowski kreeg hij dan ook niets mee. Maar na de klassieker van 291 kilometer straalde Groenewegen in alles uit dat het vertrouwen is gegroeid. ,,Ik heb gezien dat ik hier de komende jaren mee kan doen. Dit jaar ga ik de Tour en Vuelta rijden. We hopen dat ik daardoor weer een klein stapje zet.”