Volledig scherm
Michal Kwiatkowski, de winaar van 2017. © AFP

Koers voor sprinters, maar aanval loont in San Remo

Milaan-San RemoIn veel edities blijkt Milaan-San Remo een weinig bevredigende koers voor de aanvallers. Toch bewezen Michal Kwiatkowski en Vincenzo Nibali dat het weer kon: wegblijven op de Via Roma, toch het domein van sprinters.

Pim Bijl

Als het weer als graadmeter wordt genomen, voorspelt dat niet veel goeds voor de mannen die het peloton vol sprinters voor willen blijven. Toen Tom Dumoulin donderdag met zijn ploegmaten van Sunweb de finale verkende, stond er volop tegenwind op de 3,7 kilometerlange Poggio, de laatste helling van de dag.

Die wind zou het offensief zo mogelijk nog moeilijker maken, omdat renners eerder stilvallen, en misschien ontmoedigt het de aanval zelfs wel. Het zonnetje en de fijne temperatuur in Ligurië spelen ook de sprinters in de kaart. Een uitputtingsslag zoals in 2013 door de kou, regen en sneeuw zullen we dit jaar niet zien.

Toch weten de renners die niet op hun eindsprint kunnen vertrouwen dat de aanval kan lonen. De zeges van Vincenzo Nibali en Michal Kwiatkowski toonden dit de voorbije twee jaar aan. Dat was voor hen een welkome opsteker. In het laatste decennium schreven vooral sprinters zoals Mark Cavendish, Oscar Freire, Alexander Kristoff, Arnaud Démare en John Degenkolb de koers op hun naam.

Aanvallen op Poggio

,,Ik weet zeker dat het kan, winnen met een aanval”, zegt Julian Alaphilippe, twee jaar geleden derde tijdens zijn eerste deelname aan de klassieker. ,,Het is moeilijk om weg te blijven, omdat er na de top nog ruim 5 kilometer tot de finish volgen. Tegelijkertijd is het voor de ploegen na zo’n lange koers soms lastig de achtervolging te organiseren. Zeker in die technische afdaling van de Poggio.”

De Fransman toonde maandag in Tirreno-Adriatico ook een massasprint te kunnen winnen, maar wordt binnen zijn succesvolle Quick-Step-ploeg toch vooral vooruitgeschoven voor een krachtsexplosie op de Poggio. ,,De explosiviteit van Julian is een speciaal wapen. Hij mag aanvallen op de Poggio”, zegt zijn ploeggenoot en topsprinter Elia Viviani. ,,En dan hoop ik er nog bij te zitten voor een eventuele massasprint.”

Groenewegen gaat voor ervaring

Volledig scherm
Dylan Groenewegen. © photo: Cor Vos

Viviani heeft samen met Fernando Gaviria en Dylan Groenewegen gezorgd voor een wisseling van de wacht binnen het sprintersgilde. Groenewegen debuteert dit jaar in Milaan-San Remo, maar de 25-jarige Nederlander schuift zichzelf niet meteen naar voren. ,,Ik rijd vooral om ervaring op te doen en hoop in de toekomst wel voldoende inhoud te hebben om mee te doen voor de overwinning.”

Toch wordt het interessant om te zien hoe ver hij het schopt. Het is de klassieker waarvan hij droomt hem ooit te winnen. Stel dat de aanval dit jaar niet loont en het op een sprint aankomt, dan nóg is het geen normale sprint. Na 291 kilometer voelen de benen anders. Bovendien, weet Viviani: ,,Op televisie is het haast niet te zien, maar de Via Roma loopt licht omhoog. Daarom moet de timing echt perfect kloppen.”