Volledig scherm
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën met het befaamde koffertje. © anp

Miljoenennota: Ook minima krijgen er komend jaar wat bij

PrinsjesdagHet kabinet trekt in de Miljoenennota extra geld uit om de koopkracht voor de minima te vergroten. Bijstandsgerechtigden krijgen er komend jaar 0,3 procent bij. Ook voor gepensioneerden wordt in de buidel getast: zij gaan er 0,6 procent op vooruit. Werkenden zijn echter spekkoper, met een koopkrachtstijging van 0,8 procent.

Dat blijkt uit de koopkrachttabel die op Prinsjesdag verschijnt en door het Algemeen Dagblad is ingezien. Gemiddeld bedraagt de koopkrachtstijging 0,6 procent. Het kabinet trekt 425 miljoen euro uit om de koopkracht te repareren van uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden, die dreigden achter te blijven. Om de koopkracht voor alle groepen te kunnen vergroten neemt het kabinet genoegen met een lager begrotingsoverschot. Dat zou aanvankelijk 0,9 procent bedragen, maar komt nu uit op 0,8 procent, ongeveer 6 miljard.

De economische groei bedraagt in 2018 2,5 procent en de werkloosheid daalt naar 390.000 personen. De inflatie komt uit op 1,3 procent. De staatsschuld loopt komend jaar verder terug, naar 53,7 procent van het bruto binnenlands product.

In de laatste begroting van het tweede kabinet-Rutte staat amper nieuw beleid. Regeringspartijen VVD en PvdA laten dat over aan hun opvolgers. Behalve voor koopkrachtreparatie trekt het vertrekkende kabinet  nog wel geld uit voor problemen die niet kunnen wachten op de uitkomst van de formatie. 

Uitgelekt

De afgelopen dagen lekten al verschillende onderdelen van de Miljoenennota uit. Vanaf komend jaar krijgt de verpleeghuiszorg 30 miljoen per jaar extra te besteden om nieuw personeel aan te trekken en op te leiden. Dat bedrag komt bovenop de 435 miljoen euro die er vanaf 2018 al extra naar de verpleeghuizen zou gaan om de kwaliteit op te krikken.

Verder trekt het kabinet 75 miljoen euro extra uit voor de Belastingdienst, om te zorgen dat de belastinginning niet in gevaar komt. De Algemene Rekenkamer waarschuwde eerder dit jaar voor ernstige verstoringen als investeringen in ict uit zouden blijven. De fiscus kampt al jaren met verouderde systemen en worstelt met een leegloop van personeel doordat veel meer medewerkers dan verwacht intekenden op een vrijwillige vertrekregeling.

Een ander zorgenkindje, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), kan vanaf volgend jaar ook extra budget tegemoet zien. Het gaat om een bedrag van 25 miljoen euro op jaarbasis, die bestemd is voor nieuwe inspecteurs en investeringen in ict. Op de NVWA is in opeenvolgende kabinetsperioden flink bezuinigd. Afgelopen zomer kreeg de dienst veel kritiek op de aanpak van het eierschandaal.

Het eerste hoofdstuk van de Miljoenennota heeft de titel 'Nederland staat er weer beter voor' gekregen. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) schrijft daarin onder meer dat de Nederlandse economie momenteel profiteert van haar open karakter, maar dat ons land daardoor ook juist risico loopt als het economisch tij keert.