Volledig scherm
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. © ANP

Ook traditie: stukken wéér gelekt

PrinsjesdagHet is inmiddels net zo traditioneel als Prinsjesdag zelf: het uitlekken van de Miljoenennota. Ook vanmiddag lagen ze al snel op straat, onder meer via het AD.

De Kamerfracties kunnen de vrijdag voor de Prinsjesdag - met veel geheimzinnigheid omgeven - een envelop ophalen met een usb-stick waar de Miljoenennota op staat. Vanmiddag was dat ook weer het geval: tussen 14.00 uur en 16.00 uur kon het worden opgehaald.

Hoewel de Kamerleden geheimhouding moeten beloven - en daarvoor tekenen - is de jacht vanaf dat moment door journalisten uiteraard geopend.

Enorm schandaal

De embargo-regeling, die sinds de jaren '50 geldt, werd eigenlijk pas voor het eerst in 1967 geschonden, toen het AVROTROS-programma Televizier twee weken (!) voor tijd al de inhoud van de miljoenennota naar buiten kwam. Het leidde tot een enorm schandaal toen, maar tegenwoordig is het lekken meer gemeengoed.

Alleen in 2009 ontstond er nog een rel toen het zonneklaar werd dat PvdA'er Paul Tang de gegevens aan RTL Nieuws had verstrekt. Hij stond vooral voor paal, zware consequenties had het niet. 

Premier Rutte maakt zich er ook al niet druk meer over, zo lijkt het. Alleen SP-Kamerlid Ronald van Raak maakt zich jaarlijks nog druk. Al even traditioneel als het lekken en Prinsjesdag zelf, vraagt hij het kabinet al jaren om opheldering. 

Lees meer over de gelekte Miljoenennota 2018 in ons dossier.