Volledig scherm
© Caspar Huurdeman

Politie raakt gasleiding bij onderzoek naar moord op Miranda Zitman

De forensische recherche heeft vandaag opnieuw bodemonderzoek in de tuin uitgevoerd bij de woning van de om het leven gebrachte Miranda Zitman (52) en haar partner Bart B. (56) aan de Lange Brinkweg in Soest.

Het Openbaar Ministerie liet het onderzoek doen op zoek naar verdere bewijsmiddelen in de zaak tegen Bart B. die wordt verdacht van moord of doodslag op zijn vriendin. Rechercheurs verwijderden straatstenen uit een pad naast de woning en groeven er in de grond. Met speciale prikstokken werd ook de voortuin afgezocht.

Gaslek

Bij het bodemonderzoek in de voortuin prikten rechercheurs per abuis een gasleiding lek. De brandweer die zonder sirenes uitrukte om geen aandacht te vestigen op het onderzoek, werd gealarmeerd. Medewerkers van Stedin kwamen het lek in de voortuin uiteindelijk dichten.

Onduidelijk is of het onderzoek wat heeft opgeleverd. Waarnaar precies is gezocht, kan het Openbaar Ministerie vanwege het nog lopende onderzoek niet zeggen. Justitie bevestigt wel dat er onderzoek is gedaan.

Volledig scherm
Onderzoek bij de Zuider IJdijk waar de koffer werd gevonden. Inzet: Miranda Zitman. © Opsporing Verzocht/Privéfoto

Justitie verdenkt Bart B. van het doden of vermoorden van zijn vriendin, en het wegmaken van haar stoffelijk overschot. Delen van de stoffelijke resten werden in april bij een groot recherche-onderzoek in de tuin van de woning ontdekt. Haar romp bleek al eerder te zijn gevonden in een koffer in het IJ bij Amsterdam, maar destijds kon de identiteit van het slachtoffer nog niet worden vastgesteld.

Klanten, vrienden en bekenden vernamen sinds eind december niets meer Van Miranda Zitman die een kapsalon aan huis had. Vanaf haar telefoon en haar email-account ontvingen klanten en vrienden berichten dat ze haar knipafspraken afzegde en haar kapsalon beëindigde. Haar telefoon was vanaf dat moment niet meer bereikbaar. Zitman zou naar een jeugdvriend in Canada zijn vertrokken waar ze een nieuwe kapsalon zou willen opzetten, zo vertelde haar partner aan klanten en bekenden.

Vermist

Begin januari werd ze als vermist opgegeven. Niet lang daarna startte de recherche een onderzoek naar haar verdwijning. Eind april meldde Bart B. zich bij de politie met informatie over haar vermissing. Hij werd aangehouden en de recherche begon direct een uitgebreid forensisch onderzoek in en om de woning waarbij delen van haar stoffelijk overschot werden gevonden.

Het voorarrest van Bart B. werd ruim twee weken geleden met de maximale termijn van negentig dagen verlengd. Hij wordt in voorlopige beperkingen gehouden waardoor hij geen contact met de buitenwereld mag hebben, en wordt regelmatig verhoord.

Elke dag het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Amersfoort