Volledig scherm
De rechtbank in Rotterdam. © ANP

Eis: twee jaar cel voor Rotterdamse huisarts voor misbruik 14-jarige jongen

Tegen de Rotterdamse huisarts (53) die wordt verdacht van seksueel misbruik van een 14-jarige jongen wordt een gevangenisstraf van twee jaar geëist, waarvan een halfjaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Samen met de 64-jarige Wim P. had hij seks met de jongen.

De huisarts, die een praktijk runt in Rotterdam-Oost, hield er tien jaar lang een dubbelleven op na. Hij was getrouwd en heeft kinderen, maar had in het geniep seksafspraakjes met mannen die hij opdeed via sekssites. Hij ontmoette regelmatig zijn mede-verdachte Wim P. om seks mee te hebben. Vorig jaar kwamen zij samen met een derde volwassen man en het 14-jarige slachtoffer om een kwartet te hebben. In de rechtbank verklaarde hij vanochtend huilend hoe erg hij het vindt dat zijn daden zoveel impact hebben op zijn omgeving. Hij is inmiddels gescheiden.

De huisarts mag zijn werkzaamheden voortzetten. De officier van justitie heeft de zaak wel gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Hij mag minderjarigen niet alleen behandelen. Er moet dan een ouder of praktijkondersteuner aanwezig zijn.

Niet alleen de huisarts is een verdachte in de zaak. In totaal hebben vier mannen zich aan de jongen vergrepen, aldus justitie. Wim P. hoorde vanochtend ook twee jaar gevangenisstraf, waarvan een halfjaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar, tegen zich eisen. De andere twee mannen zijn de 46-jarige Nico V., een voormalig D66-fractievoorzitter in Capelle aan den IJssel, en zijn ex-partner Shailendre R. (43). Die laatste werd eerder dit jaar al veroordeeld en kreeg twee jaar cel opgelegd. Nico V. staat vanmiddag voor de rechtbank.

Nico V. en zijn ex-partner hadden een seksafspraak met hetzelfde slachtoffer. Dit was echter op een ander moment dan dat de huisarts en Wim P. die seksafspraken hadden. Zowel de huisarts als Wim P. verklaarden aan de rechter niet op de hoogte te zijn geweest van de leeftijd van de jongen. De rechter stelde dat zij dat wel in hadden kunnen schatten of er naar hadden moeten vragen.

De jongen had het gevoel dat hij in een complot was beland en daar niet goed nee tegen kon zeggen, blijkt uit een slachtofferverklaring. Achteraf schaamde hij zich voor de afspraken en voelde hij zich schuldig. Daarom werd in eerste instantie geen aangifte gedaan.

De jongen heeft een posttraumatische stressstoornis opgelopen en zit daarvoor in therapie. Zijn moeder verklaart dat het heel slecht ging op school, maar dat het inmiddels weer wat beter gaat. Ook vertelt ze dat haar zoon nu begrijpt dat hij met leeftijdsgenoten moet afspreken

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

  1. ‘Pistepechvogels’ met eerste en enige gipsvlucht weer thuis gebracht: ‘Ik ga met been omhoog Netflix kijken’

    ‘Pistepech­vo­gels’ met eerste en enige gipsvlucht weer thuis gebracht: ‘Ik ga met been omhoog Netflix kijken’

    De eerste en enige gipsvlucht van het jaar bracht vandaag zeven pistepechvogels van Oostenrijk naar Rotterdam The Hague Airport. Marco van Noord uit Rotterdam was een van hen. Maandag gleed hij in Saalbach Hinterglemm uit de bocht en hij wist meteen: met zo’n pijnlijke voet is de skivakantie afgelopen. ,,Ik ski al vijf jaar, dus onervaren ben ik niet. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje”, zegt hij nadat hij de vliegtuigtrap af is gehinkt.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam