Volledig scherm
PREMIUM
In de wijk Smitsveen in Soest, waar het aantal meldingen over vernielingen daalde, ging eerder een speeltoestel in vlammen op. © Caspar Huurdeman

Soest en Baarn misdaadgevoelig

MISDAADMETERInwoners van Soest en Baarn liepen het afgelopen jaar beduidend meer risico slachtoffer te worden van criminaliteit dan de rest van de regio Amersfoort.

Ook andere gemeenten in het dichtbevolkte gebied tussen de steden Amersfoort en Utrecht komen slecht uit de gisteren gepresenteerde AD Misdaadmeter. Het roept de vraag op wat er aan de hand is op de westflank van de regio Amersfoort.  Of, vanuit Utrechts perspectief , wat gaat er mis ten oosten van de stad? Want of het nou Zeist is, De Bilt, Soest, Baarn of Hilversum, ze  prijken stuk voor stuk hoog  op  de nieuwe Misdaadmeter.

Zo klom Soest sinds 2013 meer dan honderd plaatsen op de ranglijst van alle 386 gemeenten. Een hausse aan woninginbraken, stijgend vandalisme en jongerenoverlast leidden tot een vrije val naar de 66ste plaats. Soest is daarmee relatief onveiliger dan grote broer Amersfoort, die op plek 70 bestendig presteert. Van de steden met meer dan 150.000 inwoners doet alleen Apeldoorn het beter.

De intensieve bestrijding van inbraken werpt intussen wél vruchten af in Soest. Zo daalde het aantal woninginbraken van 250 naar 219 en werd er iets minder vaak ingebroken in auto's (200 tegenover 223). Ook het aantal vernieling nam af van 365 naar 269. Zorgwekkend was vorig jaar vooral de toename van bedreiging en mishandeling.

Zorgenkind 
Het andere zorgenkind in de regio, buurgemeente Baarn, bracht het er nauwelijks beter vanaf. Na een opleving in 2015 (plek 149) zakte Baarn verder weg naar de 87ste plaats. Met autokraken, openlijk geweld en bedreiging als stijgers en onveranderlijk veel vandalisme en vernielingen zijn de problemen niet gering voor een gemeente met 25.000 inwoners.

In samenwerking met indebuurt Amersfoort

Amersfoort