Volledig scherm
© ANP

Strijen is stukje onveiliger

De Hoeksche Waard is nog altijd veilig - alle vijf gemeentes in het gebied behoren tot de 100 veiligste van het land - maar er is wel reden tot enige zorg. Met name Strijen springt eruit, waar zich meer autokraken en mishandelingen voordeden. Dat is tegen de landelijke trend in.

Ook sloegen dieven in Strijen vaker toe in schuren en garages. Door de toename in criminaliteit is het dorp flink gestegen in de Misdaadmeter: van plek 358 naar plek 298, waarbij de nummer 1 het onveiligst is. In Binnenmaas (plek 318) nam het aantal mishandelingen toe. Oud-Beijerland staat op plek 335. Er werd in die gemeente fors meer gestolen uit auto's (+ 46 procent). Crom-strijen (plek 359) kende flink minder autokraken en woninginbraken. Korendijk is opgeschoven naar plek 381 en behoort daarmee tot de top 6 van veiligste gemeenten van het land.

Landelijk gezien is er ook sprake van minder criminaliteit: 8 procent minder dan een jaar eerder, maar gewelddadige misdrijven zoals mishandelingen en bedreigingen nemen minder snel af dan andere vormen van criminaliteit. Het aantal gevallen van woninginbraak en zakkenrollen daalde veel harder dan het aantal mishandelingen en bedreigingen. Er waren vorig jaar 14 procent minder woninginbraken en 13 procent minder zakkenrollers, maar slechts 3 procent minder mishandelingen en 4 procent minder bedreigingen. Uit de cijfers blijkt dat in 167 gemeenten er vorig jaar méér mishandelingen waren dan een jaar eerder.

Platteland

Net als een jaar eerder is de daling van het aantal delicten groter in de stad dan op het platteland. Alle grote steden werden veiliger, maar amper de helft van kleine gemeenten.

Amsterdam is opnieuw de onveiligste gemeente van het land. De criminaliteit daalde er vorig jaar met 8 procent, gelijk aan de landelijke trend. Maastricht daalt van plek 2 naar plek 7, dankzij 40 procent minder inbraken en 35 procent minder overvallen. Eindhoven is juist gestegen naar plek 2 van de lijst van onveilige gemeenten: de criminaliteit daalde slechts met 0,2 procent in Eindhoven.

Voor de ranglijst van veilige en onveilige gemeenten kijkt de AD Misdaadmeter naar tien vormen van veelvoorkomende criminaliteit die een groot effect hebben op het veiligheidsgevoel, zoals inbraken, berovingen, autokraken en geweld. De veiligste gemeente van het land is Tubbergen in Twente. Het landelijk gebied van Overijssel is sowieso een veilige regio: bijna alle plattelandsgemeenten daar behoren tot de veiligste van het land. Die eer is niet langer weggelegd voor het platteland van Friesland.

Bekijk hier een kaart met alle gemeenten.

In samenwerking met indebuurt Hoeksche Waard