Volledig scherm
Utrecht is de stad met de meeste autokraken. © ANP

Utrecht in top 10 onveiligste gemeenten

AD MisdaadmeterUtrecht lijkt terug bij af met de aanpak van het grote aantal autokrakers in de stad: tegen de landelijke trend in waren er méér autokraken. Nergens is de kans op diefstal uit je auto groter dan in Utrecht.

Dat blijkt uit de gegevens van de AD Misdaadmeter die vandaag verschijnt. Er waren 6.007 autokraken, ruim 4 procent meer dan in 2015. Ook op het gebied van woninginbraken doet Utrecht het niet goed: landelijk is het aantal inbraken met 14 procent gedaald, maar in Utrecht slechts met 0,2 procent: er waren 3 inbraken minder dan een jaar eerder: 1.651 in totaal. Het leidt ertoe dat Utrecht terug is in de top 10 van onveiligste gemeenten van het land: plek 10, tegen plek 14 vorig jaar.

In Nieuwegein ging het ook niet goed met het aantal autokraken vorig jaar: het waren er 1048: 35 procent meer dan een jaar eerder.

Landelijk gezien is er sprake van minder criminaliteit: 8 procent minder dan een jaar eerder, maar gewelddadige misdrijven zoals mishandelingen en bedreigingen nemen minder snel af dan andere vormen van criminaliteit. Het aantal gevallen van woninginbraak en zakkenrollen daalde veel harder dan het aantal mishandelingen en bedreigingen. Er waren vorig jaar 14 procent minder woninginbraken en 13 procent minder gevallen van zakkenrollen, maar slechts 3 procent minder mishandelingen en 4 procent minder bedreigingen. Uit de cijfers blijkt dat in 167 gemeenten er vorig jaar méér mishandelingen waren dan een jaar eerder.

Platteland

Net als een jaar eerder is de daling van het aantal delicten groter in de stad dan op het platteland. Alle grote steden werden veiliger, maar amper de helft van de kleine gemeenten.

Amsterdam is opnieuw de onveiligste gemeente van het land. De criminaliteit daalde er vorig jaar met 8 procent, gelijk aan de landelijke trend. Maastricht daalt van plek 2 naar plek 7, dankzij 40 procent minder inbraken en 35 procent minder overvallen. Eindhoven is juist gestegen naar plek 2 van de lijst van onveilige gemeenten: de criminaliteit daalde slechts met 0,2 procent in Eindhoven.

Voor de ranglijst van veilige en onveilige gemeenten kijkt de AD Misdaadmeter naar tien vormen van veelvoorkomende criminaliteit die een groot effect hebben op het veiligheidsgevoel, zoals inbraken, berovingen, autokraken en geweld. De veiligste gemeente van het land is Tubbergen in Twente.

Het landelijk gebied van Overijssel is sowieso een veilige regio: bijna alle plattelandsgemeenten daar behoren tot de veiligste van het land. Die eer is niet langer weggelegd voor het platteland van Friesland.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht