Volledig scherm
Foto ter illustratie: een hausse aan autokraken in Zwijndrecht.

Zwijndrecht is stuk onveiliger

AD MisdaadmeterDe criminaliteit in Zwijndrecht neemt hand over hand toe. Uit de nieuwe AD Misdaadmeter blijkt dat afgelopen jaar een hausse aan autokraken heeft plaatsgevonden, er veel meer personen zijn bedreigd en het aantal straatroven met een derde is gestegen.

Quote

Zwijn­drecht neemt enorme sprong op ranglijst van onveilig­ste gemeenten

Door de stijging op zeven van de tien belangrijkste onderdelen van de AD Misdaadmeter neemt Zwijndrecht een enorme sprong op de ranglijst van onveiligste gemeenten: van 145 naar 110. Daarmee boekt Zwijndrecht het slechtste resultaat in jaren, hoewel de opvallend hoge posities van dik tien jaar geleden nog ver weg lijken Toen stond Zwijndrecht zelfs op plaats 58 van meest criminele steden in Nederland.

Voor burgemeester Dominic Schrijer is de ontwikkeling alarmerend. ,,Dit valt zwaar tegen'', reageert hij. ,,Bijzonder teleurstellend dat we na een aantal jaren van forse daling op vrijwel alle aspecten van onveiligheid, in 2016 op een aantal terreinen een verslechtering zien.''

Dna-spray

Zijn gemeente heeft al allerlei acties ondernomen, zoals de dna-spray voor autobezitters, extra voorlichting, cameratoezicht bij het station en preventiemaatregelen. ,,We werken met partners van Zwijndrecht hard aan om de criminaliteit op alle fronten naar beneden te krijgen'', aldus Schrijer, die op 14 juni met gemeenteraad en de politie praat over de stijgende criminaliteit.

Behalve Zwijndrecht scoren ook buurtgemeente Hendrik-Ido-Ambacht en Sliedrecht slechter dan voorgaand jaar, maar die prijken veel verderop in de ranglijst.

In alle andere gemeenten in deze regio nam de criminaliteit af, aldus de AD Misdaadmeter die tot stand komt op basis van de officiële politiecijfers. Ook Dordrecht daalde. Het laagterecord van plek 63 uit 2014 komt langzaam weer in zicht.

'Tevreden'

Volledig scherm
Waarnemend burgemeester Peter van der Velden. © VICTOR VAN BREUKELEN

Burgemeester Van der Velden, opvolger van Arno Brok die met zijn college zwaar inzette op veiligheid, is 'tevreden' over de notering. ,,Veiligheid is een belangrijke voorwaarde voor een aantrekkelijke stad. Dordrecht is geen onveilige stad. Hoewel er landelijke daling is van de cijfers, zet die daling in Dordrecht sterker door. Daar zijn we heel blij mee. De investeringen die we hebben gedaan, zijn niet voor niets geweest. Op allerlei onderdelen zie je dat onze aanpak werkt.''

Zo bestempelde de gemeente enkele wijken tot risicoveiligheidsgebied met verregaande bevoegdheden voor de politie, wordt er strenger gehandhaafd en pakt de gemeente ondermijnende activiteiten aan, onder meer met een meldpunt voor burgers. Van der Velden roemt de betrokkenheid van Dordtenaren zelf. ,,Positieve initiatieven als WhatsAppgroepen vinden we erg waardevol'', stelt hij.

,,Maar dat de cijfers dalen, betekent voor ons niet dat we achterover kunnen leunen.'' Zo laat de gemeente zich volgens de burgemeester niet alleen leiden door meerjarenplannen. ,,We bekijken voortdurend waarvoor extra aandacht vereist is om de veiligheid en leefbaarheid op peil te houden.''

In samenwerking met indebuurt Dordrecht