Volledig scherm
In het Gijsbert van Andelpark in Gorinchem werden extra handhavers ingezet na de mishandelingen. © Cor de Kock

Drie Gorcumse jongeren zitten langer vast; twee van hen verdacht van doodslag

UPDATEDrie Gorcumers die deze week zijn aangehouden in verband met een mishandelingszaak in Gorinchem blijven langer vastzitten. Twee van hen worden verdacht van poging doodslag. De derde zou tijdens de confrontatie een meisje hebben bedreigd met een mes.  

Dat maakt het Openbaar Ministerie Rotterdam vrijdagavond bekend. De drie jongeren blijven minimaal nog veertien dagen vastzitten. 

De Gorcumse jongeren zijn onder meer opgepakt aan de hand van vier filmpjes die van de mishandelingen zijn gemaakt. Daarin is te zien hoe ze leeftijdgenoten tegen de grond werken en hen schoppen en slaan. Nadat een van de slachtoffers aangifte deed, volgenden er meer. De politie heeft vijf aangiften binnen.

Vaker op de vuist

De mishandelingen in het Gijs van Andelpark op vrijdag 15 november blijken niet de enige confrontatie tussen Gorcumse jongeren te zijn geweest. In de week daarvoor waren er ook al twee vechtpartijen. Na de ‘parkrel’ stonden Gorcumse jongeren opnieuw tegenover elkaar. Volgens de persverklaring van Justitie gingen de jongeren zeker op zes momenten met elkaar op de vuist.   

Dinsdag 26 november werden de eerste verdachten opgepakt. Het ging op één 14-jarige en twee 15-jarige jongens. Een dag later rekende de politie nog een 16-jarige verdachte in. De vier jongens worden door de politie gezien als de hoofdverdachten. Zij werden alle vier aangehouden toen zij op verzoek naar het politiebureau kwamen. 

De vijfde verdachte - een 15-jarige Gorcumer - blijkt later deze week te zijn aangehouden. Hij en de 16-jarig zijn vandaag op vrije voeten gesteld. Maar ook zij blijven verdachten in het onderzoek. Bovendien heeft het Openbaar Ministerie hen verboden om contact te hebben met elkaar en andere mede-verdachten. De jongens moeten van Justitie wel naar school.  

Na de aanhouding van het vijftal, gaf de politie al aan dat er ‘zo snel mogelijk’ nieuwe aanhoudingen zouden volgen. ,,Het onderzoek richt zich nu op de groep eromheen, die ook heeft deelgenomen aan de openlijke geweldpleging.’’

Schokgolf 

De filmpjes trokken nationaal en internationaal aandacht en politici spraken hun afschuw uit. Later werd duidelijk dat de aanleiding voor de mishandelingen mogelijk ligt in ruzies over het betasten van een meisje op de Gorcumse kermis en gedoe om een fietssleutel.

,,Er ligt een groter probleem onder dat we zo snel mogelijk gaan aanpakken. Samen!’’, zei burgemeester Reinie Melissant nadat ophef was ontstaan over de filmpjes. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

Rivierenland