Volledig scherm
Extra handhavers in het park, naar aanleiding van het geweld in Gorinchem. © Cor de Kock

Drie jongeren opgepakt voor geweld op schokkende filmpjes in Gorinchem

Drie jongeren zijn dinsdagochtend op het politiebureau aangehouden voor het mishandelen van leeftijdsgenoten in het Van Andelpark afgelopen week. Het gaat om twee jongens van 15 jaar en één van 14 jaar oud. De filmpjes van de mishandelingen zorgden voor grote verontwaardiging in binnen- en buitenland.

De politie meldt dinsdagmiddag dat de verdachten op dit moment gehoord worden. Aan de hand van het onderzoek wordt bepaald of ze in hechtenis worden genomen. Een woordvoerder kan daar op dit moment nog geen uitspraken over doen. Wel is duidelijk dat de drie jongens worden gezien als hoofdverdachten. 

Vier filmpjes van de mishandelingen in het stadspark in Gorinchem zorgden afgelopen week voor een schokgolf in Nederland. Zelfs Kamerleden en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid spraken hun afschuw uit. Vorige week werd bekend dat aanleiding voor de gevechten mogelijk een betast meisje op de kermis en gedoe om een fietssleutel was. 

De drie jongens was gevraagd om - samen met hun ouders of verzorgers - naar het politiebureau te komen. Daar zijn ze aangehouden. De aanhoudingen betekenen niet dat het onderzoek is afgesloten. Meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.

Toezicht

Sinds vrijdag houden gemeentelijke toezichthouders en politiemensen de situatie in het Gijs van Andelpark in de gaten. Hoe lang dat gaat duren, kon gemeentewoordvoerder Peter Leonhart gisteren niet zeggen: ,,Zo lang we denken dat nodig is.’’

Volgens Leonhart heeft de gemeente samen met politie, scholen en jongerenwerk maandag overlegd. ,,Om te kijken hoe we het onderliggend probleem gaan aanpakken. We kiezen er voor om dit in alle rust te doen. Want een ding is duidelijk: iedereen heeft daar behoefte aan.’' Zo ontstond op de Gorcumse scholen door de mishandelingen en de daarop volgende media-aandacht veel onrust. Enkele jongeren werden nagewezen als dader terwijl ze niet bij de vechtpartij waren.

Bezoek Wilders

PVV-politicus Geert Wilders bezocht maandag één van de jongens die in het filmpje zwaar mishandeld wordt en aangifte deed. ‘Bloemen meegenomen. Ook voor zijn moeder’, twitterde hij daarover. En: ‘Gezegd dat Nederland van hun is en niet van dat tuig.’ 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!

  1. Zo bouwde Gerrit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje
    PREMIUM
    Dagboek

    Zo bouwde Ger­rit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje

    Niemand in Drenthe wist wat Gerrit-Jan van D. (67) negen jaar lang uitspookte op zijn boerderij in Ruinerwold. Maar voor zijn online vrienden bracht hij bijna dagelijks verslag uit. Met maar liefst 1600 foto’s en 80 filmpjes gaf hij hen een bijzonder inkijkje in het uitzonderlijke leven op de hoeve. Daaruit blijkt voor het eerst dat hij in het diepste geheim bouwde aan zijn eigen spirituele centrum. ,,Als het allemaal is geregeld, zal ik vrienden uitnodigen.’’ Dat er ook nog zes kinderen woonden, kreeg al die jaren niemand te horen.