Volledig scherm
De gemeente Gorinchem stelde extra toezicht in na de vechtpartij in het Gijs van Andelpark. © Cor de Kock

Jongste verdachte (14) in Gorcumse ‘parkrel’ zit niet langer vast

De 14-jarige jongen die een maand geleden werd opgepakt op verdenking van openlijke geweldpleging en bedreiging tijdens een ruzie in het Gijs van Andelpark in Gorinchem is dinsdag op vrije voeten gesteld. Hij blijft verdachte in de zaak die mogelijk in maart voor de rechter komt. Dat meldt justitie desgevraagd.

De ruzie in het park op vrijdag 15 november leidde tot grote verontwaardiging, zowel nationaal als internationaal. Op filmpjes die van deze vechtpartij zijn gemaakt, is te zien dat jongeren leeftijdsgenoten mishandelen terwijl zij op de grond liggen. Er wordt geschopt, geslagen en sommigen springen bovenop de slachtoffers. Omstanders joelen en moedigen de belagers aan. Uit politieonderzoek bleek dat er nog meer vechtpartijen tussen de jongeren waren geweest.

Advocaat

De 14-jarige verdachte werd dinsdag 26 november ingesloten samen met twee 15-jarige jongens uit Gorinchem. Zij worden verdacht van poging doodslag. Twee weken geleden besloot de rechter-commissaris die twee jongeren op vrije voeten te stellen, maar wel onder strikte voorwaarde. De 14-jarige bleef daarentegen vastzitten.

Tot ongenoegen van zijn advocaat Sjoerd Meeuwsen. Volgens hem had het verlengen van de hechtenis ‘niets te maken met de ernst van de feiten, maar omdat er nog geen plan is voor de tiener’. ,,Dat ligt er nu wel. Wanneer het er veertien dagen geleden al was geweest, was ook de voorlopige hechtenis van mijn cliënt geschorst. Goed dat het nu alsnog is gebeurd.’’

Jeugdbescherming

Jeugdbescherming, die het plan moet schrijven, gaf desgevraagd aan dat plannen soms niet klaar zijn omdat er meerdere factoren spelen waarmee rekening moest worden gehouden. 

Nog twee andere jongeren, 15 en 16 jaar oud, werden in eerste instantie ook opgepakt toen ze op verzoek van de politie zich op het politiebureau melden. Maar de rechter-commissaris besloot hen de volgende dag onder voorwaarden op vrije voeten te stellen. Zo mogen alle verdachten geen contact hebben met elkaar.

Maart

De vijf moeten zoals het zich nu laat aanzien in maart 2020 voor de rechter verschijnen. ,,Dat is het voorstel aan de advocaten. Maar mochten zij bijvoorbeeld nader onderzoek willen, is het mogelijk dat de zaak pas later ter zitting komt’’, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

In het onderzoek naar de mishandelingen die het gevolg zouden zijn van een ruzie om het betasten van een meisje en gedoe over een fietssleutel, is zo goed als afgerond. De politie bekeek ook de betrokkenheid van omstanders. Negen van hen, jongeren tussen de 14 en 16 jaar oud, zijn inmiddels gehoord. Of ook zij zich komend voorjaar voor de rechter verantwoorden, is nog niet duidelijk. Justitie moet daarover nog een beslissing nemen.   

Rivierenland